Draved Skov
Skovområde på 250 ha syd for Løgumkloster, der sammen med Kongens Mose blev overtaget af kronen ved Reformationen. Draved Skov ligger på toppen af Abild Bakkeø på en flad leret undergrund og var oprindeligt omgivet af store mosestrækninger. Transport af træ ud af skoven var derfor meget besværlig, og Draved Skov er derfor et af de skovområder i Danmark, der er mindst påvirket af menneskelig aktivitet.
Skoven lagde grund til de første pollenanalyser af den fortidige vegetation i 1940’erne, og det blev påvist, at der er områder i skoven, der har haft en uændret vegetationssammensætning siden stenalderen. Blandt andet indeholder Draved Skov de største sammenhængende bevoksninger af træarten skovlind, der ellers stort set er blevet udryddet.
Allerede ved den danske stats overtagelse af skoven i 1920 skrev kgl. skovrider Fr. Krarup, ”at en større Del af denne Skov burde behandles som Naturmindesmærke”. Fra 1948 og frem er dele af skoven blevet formelt fredet. I 1993 besluttede Skov- og Naturstyrelsen at ophøre med al skovdrift fra 1999. Inden da blev alt plantet nåletræ fjernet og grøftesystemerne blokeret. I år 2000 blev hele skovarealet udlagt til urørt skov, og det er udpeget til habitat- og fuglebeskyttelsesområde. Draved Skov er sammen med Kongens Mose udpeget til en af de kommende 15 naturnationalparker.
Af Peter Ilsøe i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Opdateret af Redaktionen 2024.
Draved Skov udgør det største område med urørt skov i Danmark. Foto fra 2009.
Foto: Sten Porse CC BY-SA 3.0.