Frisisk sprog
Det frisiske sprog hører til den nordsøgermanske gren af vestgermansk og tales i den hollandske provins Friesland/Fryslan (vestfrisisk har omkring 400.000 sprogudøvere), i Saterland/Seelterlound, Niedersachsen (saterfrisisk: 2.000 udøvere), i Nordfriesland/Nordfriislon, Schleswig-Holstein (nordfrisisk: 8.000 udøvere). I Nordfrisland tales fem sprog, der historisk set har haft indflydelse på hinanden: Frisisk (i ni dialekter), dansk, (sønder)jysk, høj- og plattysk.
Der undervises i frisisk sprog ved universiteterne i Kiel og Flensborg, og i enkelte børnehaver og skoler. Der afholdes lejlighedsvis frisiske gudstjenester. Derimod benyttet frisisk sjældent i medierne, og der udkommer kun frisisk litteratur i begrænset omfang.
Det bærende kulturarbejde udføres af frisiske foreninger og Nordfriisk Instituut i Bredstedt. Fra 1980'erne har friserne og det frisiske sprog vundet stærkere retslig og politisk anerkendelse.
Af Alastair G.H. Walker i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Tysk/frisisk skiltning på politistationen i Husum. Foto fra 2007.
Foto: Arne List CC By-SA 3.0.