Gå til leksikonoversigt

Heick, Frederik, 1904-1971, politiker, formand for Grænseforeningen

Personer

Frederik Heick blev født i Hejnsvig ved Grindsted. Han kom som ung på Ladelund Landbrugsskole og blev derefter assistent ved Kolding og omegns landboforening. I 1939 blev Heick forstander for forsøgsstationen i St. Jyndevad i Sønderjylland.

Frederik Heick var medlem af Folketinget for Venstre i perioden 1945-1959. Hans erfaringer fra Sønderjylland havde gjort ham til en stærk fortaler for europæisk samarbejde, og han var derfor medlem af Det udenrigspolitiske Nævn 1954 til 1959 og af Europarådets rådgivende forsamling i årene 1957-1959. Som sønderjysk folketingsmand spillede han sammen med et andet sønderjysk folketingsmedlem, Jørgen Gram, en rolle i København-Bonn erklæringernes tilblivelse. De to folketingsmedlemmer var opmærksomme på den dårlige behandling, det danske mindretal fik i Sydslesvig, og kombinerede dette forhold med Vesttysklands ønske om optagelse i NATO, som Danmark havde vetoret imod. Det lykkedes Frederik Heick og Jørgen Gram at løfte denne kombination op på storpolitisk niveau, da den danske statsminister H.C. Hansen på et NATO-rådsmøde den 22. oktober 1954 tog sagen op over for den vesttyske forbundskansler, Konrad Adenauer.

Heick havde gennem hele sit liv en stor interesse for den nationale kamp i grænselandet og blev i 1961 valgt til formand for Grænseforeningen. Da han gik af som formand i 1966, fortsatte han som foreningens næstformand.

I årene 1959-1971 var Heick direktør for Hedeselskabet.

 

Heick, Frederik

Frederik Heick, (u.å).

Grænseforeningen.