Nationalpark Vadehavet
Betegnelse for Danmarks tredje nationalpark, indviet den 16. oktober 2010. Den er Danmarks største nationalpark, og den strækker sig fra Blåvands Huk til den dansk-tyske grænse. I 2014 kom den danske del af vadehavet på UNESCOs verdensarvliste; den tyske og hollandske var allerede blevet verdensarv i 2009.
Det hollandsk-tysk-danske Vadehavsområde har international betydning for millioner af fugle på træk, fra store dele af den nordlige halvkugle og er af vital betydning for ynglefugle, fisk og havpattedyr. Desuden repræsenterer området en kystkultur, hvor menneskets overlevelse og samspil med naturgrundlaget er enestående i europæisk målestok.
Den sønderjyske del af nationalparken omfatter selve Vadehavet, Tøndermarsken og Rømø. Grænsen på fastlandet følger digekronen på Rejsby Dige, Ballum-Astrup Dige og langs med Hjerpsted Bakkeø. Desuden i Tøndermarsken Margrethe Kog, Ny Frederikskog, Rudbøl Kog, Gl. Frederikskog, Rudbøl Sø og Magisterkogen samt Vidå ind til jernbanen mellem Tønder og Niebüll.
Af John Frederiksen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Opdateret af Redaktionen 2024.
Nationalpark Vadehavet.