Pølsemageri i Sønderjylland
Den sønderjyske tradition for pølsemageri er udviklet af slagtere, der var uddannet i Tyskland. Det er et håndværk, der er gået i arv gennem generationer, og mange af pølsemagerne er fortsat af tysk oprindelse. De fremstiller pølsetyper, som tidligere ikke fandtes i det øvrige Danmark, bl.a. ølpølser, kålpølser og ringriderpølser, samt pølser, som laves på lidt anden vis som fx røget leverpølse. Generelt er pølserne velkrydrede med meget få eller ingen tilsætnings- eller fyldstoffer, og der anvendes stenovne til de røgede pølser. Blandt landsdelens velkendte pølsemagere er Højer Pølser på vestkysten, slagterne Lampe og Vollstedt i Haderslev, slagter Johansen i Aabenraa, Als Pølser i Kirkehørup og Slagter Worthmann i Rødekro.
Læs også artiklen "Kosttraditioner i Sønderjylland"
Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Ølpølser. Denne type pølse indeholder dog ikke øl, men spises til øl.
Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot. Foto: Kim Holm.