Skrydstrupkvinden
Skrydstrupkvindens egekistegrav.
Nationalmuseet. Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem.
Egekistegrav fra ældre bronzealder (1800-1000 f.Kr.). Gravhøjen er beliggende 2 km sydvest for Vojens, i en gruppe på seks gravhøje, hvoraf tre er tilbage. Gravhøjen, der var 24 m i diameter og ca. 4 m høj, blev udgravet i 1935 af Haderslev Museums leder C.M. Lund. Den var stærkt afgravet og kun primærhøjen, 13 m i diameter og 1,75 m høj, var intakt. Midt i højen fandtes en stor stendynge, der dækkede over Skrydstrup-kvindens grav, som en alkappe havde forseglet og beskyttet. Alligevel var der ikke meget tilbage af kisten, men den gravlagte var usædvanligt velbevaret.
Det viste sig at være en ung kvinde på 18 år, slank og ca. 171 cm høj. Hun var iført fornemme klæder og havde håret opsat i en kunstfærdig frisure. Ved ørerne sad to spiraloprullede guldringe og ved bæltet en fornem hornkam. En kombination af Kulstof 14-datering af klædedragten og de stratigrafiske iagttagelser i gravhøjen daterer hende til ikke yngre end 1200 og snarest til omkring 1300 f.Kr. Denne datering er samtidig med en hustomt, som blev udgravet i 1993. Den fremkom under en lille gravhøj 600 m nordøst for hendes grav. Huset målte ca. 7,5x30 m. Måske det var her, hun boede. Efter udgravningen blev hun transporteret til Nationalmuseet, hvor hun i dag er udstillet.
En såkaldt strontiumisotopanalyse i 2017 af pigens hår og tænder afslørede, at pigen var født og opvokset uden for fundområdet og først senere var indvandret til området omkring Skrydstrup. Resultater fra strontiumisotopanalyser er dog omdiskuterede.
Af Peter Ethelberg i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Opdateret af Redaktionen i 2023.
Litteratur:
Ekkehard Aner og Karl Kersten: Die Funde der älteren Bronzezeit des nordischen Kreises in Dänemark, bd. VII. Nordslesvig – Nord. 1984.
Jørgen Jensen: Manden i Kisten. Hvad bronzealderens gravhøje gemte. 1998.
Per Ethelberg m.fl.: Det Sønderjyske Landbrugs Historie, bd. 1. Sten- og Bronzealder. 2000.
På dette nærbillede af Skrydstrupkvindens hoved får man et indtryk af hendes særlige frisure opsat af hendes lange askeblonde hår. For at holde på den kunstfærdige frisure havde hun et hårnet af flettet hestehår.
Nationalmuseet. Foto: Lennart Larsen.