Wildenradt-Krabbe, Margrethe von, 1864-1929, redaktør
Margrethe von Wildenradt-Krabbe var datter af den fremtrædende Venstrepolitiker Christopher Krabbe. I sin ungdom levede Margrethe adskillige år uden for Danmark og var bl.a. journalist ved et frank-belgisk blad i Liége. I 1899 søgte hun tilbage til Danmark efter at være blevet skilt og kom tilfældigt i forbindelse med J.H. Bjørnshauge, der ejede dagbladet Dannevirke i Haderslev. Bjørnshauge havde fået økonomisk støtte til sine finansielle problemer fra preussisk side, hvilket resulterede i, at Dannevirke nu skulle anlægge en mere forsonlig linje over for de preussiske myndigheder.
Efter at bladets hidtidige redaktør, M.C. Mathiesen, var blevet fyret efter uoverensstemmelser med Bjørnshauge, overtog Margrethe von Wildenradt-Krabbe omkring nytår 1900 redaktionen. Hun havde på grund af sit lange udllandsophold intet kendskab til forholdene i Sønderjylland. Hun havde tidligere i artikler taget afstand fra den efter hendes mening "ganske unyttige Chauvenisme", der herskede blandt danskere i Nordslesvig. Med Wildenradt-Krabbe som redaktør blev der ikke udtrykt kritik af den førte politik, og hun forsvarede overpræsident Ernst von Köllers handlinger, den såkaldte Köller-politk. Hendes holdninger betød, at abonnenterne forlod bladet. Da hun overtog Dannevirke den 1. januar 1900 havde bladet 1.800 abonnenter og under 700 var tilbage, da hun standsede udgivelsen den 15. september 1900.
Den nordslesvigske Folkebank i Aabenraa opsagde i januar 1900 et lån på 73.000 mark, som man siden 1895 havde ydet til Bjørnshauge. Opsigelsen medførte, at Bjørnshauge så sig nødsaget til at sælge Dannevirke. Indviklede forhandlinger fulgte om avisens fremtid. Det endte med, at avisen Modersmaalet købte Dannevirke af Folkebanken, men Wildenradt-Krabbe nægtede at forlade redaktionen og fortsatte med at udgive avisen i endnu nogle måneder. I september blev hun tvunget væk, men i stedet stiftede hun et nyt dagblad, Det gamle Dannevirke. Dette udkom frem til sommeren 1903, formodentlig understøttet af de preussiske myndigheder. Efter bladets lukning forlod hun Sønderjylland og rejste rundt i Europa.
Margrethe von Wildenrath-Krabbe. Foto fra 1884.
Det Kgl. Bibliotek. Foto: Peter Most.