Se alle arrangementer

Forfatter Hans Gregersen: Besættelsen og befrielsen

Forfatteren Hans Gregersen har et indgående kendskab til Aalborg under besættelsen, som  han har behandlet i bøgerne 'Krigens by' fra 2009 og 'Gestapo i Aalborg' fra 2015.

I sit foredrag i aften tager han udgangspunkt i SOE-agent 'Marokko Jensens' ankomst til Aalborg i foråret 1943. Det er stærkt medvirkende til, at modstandskampen og spændingerne mellem besættelsesmagten og befolkningen øges. Det oplever man for alvor i august samme år, hvor Aalborg bliver skueplads for omfattende uroligheder med adskillige dræbte og sårede.

Og det fortsætter, da Gestapo kort efter slår sig ned på Højskolehotellet, for i den resterende del af besættelsen foregår en indædt kamp mellem Gestapo og modstandsbevægelsen.

Efter besættelsen følger et forbitret retsopgør, der medfører, at fem personer med tilknytning til Gestapos hovedkvarter i Aalborg bliver henrettet, og at en lang række danske medløbere og værnemagere idømmes fængselsstraffe.

Forfatteren Hans Gregersen er en erfaren historiefortæller, der har udgivet en lang række bøger, alle med relation til hans viden om og interesse for historie og kulturhistorie. Hans seneste udgivelser er 'Det sidste skridt - danske dødsdomme gennem 500 år', 2018, og 'Verden er ny - historier fra de brølende 20'ere' fra 2019.