Gå til leksikonoversigt

Bøffelkobbel

Steder

Lille skov vest for Sønderborg. Stedet blev berømt i forbindelse med forpostfægtninger før stormen på Dybbøl den 18. april, hvor Bøffelkobbel lå i et ingenmandsland. Ved en af disse fægtninger den 22. februar 1864 mellem danske forposter og preussiske patruljer blev to danske soldater, dragon Jens Christensen fra Spjellerup på Stevns og infanterist Hans Hansen fra Kyse nord for Næstved ramt i umiddelbar nærhed af Jørgen og Kathrine Finks lille husmandssted ved landevejen i Bøffelkobbel. Den ene var dræbt på stedet, mens den anden hårdt såret blev bragt ind i Finks hjem, hvor han døde kort efter. Jørgen og Kathrine Fink begravede derefter de to døde soldater i deres forhave.

Et par dage senere kom en preussisk patrulje forbi og undrede sig over den nyopkastede grav i familiens forhave. Den preussiske officer troede ikke på ægteparrets forklaring og forlangte ligene gravet op. Man da han så den blå uniformskappe accepterede han forklaringen og lod graven kaste til igen.

Ægteparret Fink passede gravstedet omhyggeligt frem til deres død i 1905. Huset er i dag fredet. Der afholdes hvert år den 22. februar kl. 11.00 en lille mindehøjtidlighed ved huset.

I 1877, da digteren Holger Drachmann besøgte stedet og skrev digtet "De vog dem, vi grov dem en grav i vor have" i digtsamlingen "Derovre fra Grænsen" blev stedet berømt. Digtet er samtidig en hilsen til "de sønderjyske piger" og deres trofasthed, formentlig inspireret af Drachmanns møde med Jørgen og Kathrine Finks datter Margrethe. Digtet om de sønderjyske piger blev det poetiske forlæg til et af de stærkeste nationale symboler efter 1864, nemlig billedet af de sønderjyske piger.