Gå til leksikonoversigt

Broager Kommune

Steder

Kommune i Sønderjyllands Amt på 43 km² dannet af Broager, Dynt, Egernsund, Gammelgab, Iller, Mølmark, Skelde, Skodsbøl og Smøl landkommuner 1. april 1922.

Da kommunen i 1970 blev anset som meget stor, blev den ikke sammenlagt med andre kommuner. Den fik ca. 1922 et kommunevåben med en bro mellem to teglstensmure, et løvtræ, ni kornaks samt tre bølger og en fisk under broen. Rådhus i Broager. Kommunen havde 6.362 indbyggere i 2006, og indgik 2007 i Sønderborg Kommune. Til kommunen hørte, udover Broager, byen Egernsund og Skelde.

Kommunen var præget af teglindustrien og ved Iller Strand ligger Cathrinesminde Teglværk, der siden 1993 er teglværksmuseum. I kommunen desuden flere større sommerhusområder, bl.a. Vemmingbund. Umiddelbart nord for Broager findes voldstedet Smøl Vold, der sandsynligvis stammer fra jernalderen. Volden ejes af et andelsselskab, stiftet 1931 med det formål, at holde Smøl Vold på dansksindede hænder.

Af Kim Furdal og Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.