Gå til leksikonoversigt

Bryggerier

Begreber

Oprindeligt foregik ølbrygning på gårdene eller på mindre bryggerier i en købmandsgård eller en kro.

I midten af 1800-tallet introduceredes undergæret bayersk øl, der skulle eftergære køligt i flere måneder. Dette betød, at branchen blev delt mellem nye, større industrier og mindre håndværksdrevne hvidtølsbryggerier.

De første større bryggeri i Slesvig var P. Petersens Eksportbryggeri i Sønderborg fra 1853. Fuglsang i Haderslev blev grundlagt i 1865. Omkring 1900 var der i Slesvig industrielle bryggerier i næsten alle større byer. Således tre i Flensborg og tre i Slesvig, to i Haderslev og to i Tønder samt ét i Aabenraa, Ekernførde, Frederiksstad, Husum og Sønderborg. 

Størst var Aktiebryggeriet i Flensborg med godt 60 ansatte år 1900. Samme størrelse havde Fuglsang i Haderslev med ca. 30 ansatte i bryggeriet og 30 på malteriet. Eksportbryggeriet i Flensborg havde godt 50 ansatte, og P. Petersen i Sønderborg omkring 30. Resten havde omkring 15 ansatte eller derunder. 

I 1920 var der fortsat et bryggeri i alle de sønderjyske købstæder, men udviklingen gik mod færre bryggerier. I 1935 blev Aktiebryggeriet i Aabenraa købt af Fuglsang og nedlagt. P. Petersens Eksportbryggeri i Sønderborg ophørte med produktionen i 1954, og Aktiebryggeriet i Tønder i 1955.

Eneste større bryggeri i Sønderjylland i dag er Fuglsang, der desuden har en stor produktion af malt. I Sydslesvig ses samme udvikling, hvor Flensburger Brauereien A.G. er eneste større bryggeri.

Af Leif Hansen Nielsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.