Gå til leksikonoversigt

Christiansdal, tidligere industrisamfund ved Haderslev

Steder

Sønderjyllands industris vugge stod i Christiansdal, øst for Tørning ved Haderslev. Her blev der i 1772 blev anlagt en blikvarefabrik, som senere fik navnet Christiansdal. Den gik i fallit i 1777, men blev senere omdannet og udvidet til stampeværk, oliemølle, træsliberi, der alle kun fungerede i kortere tid. 1870-1907 var der en papirfabrik, og da denne lukkede efter en brand, blev der oprettet et vandkraftværk, der endnu leverer strøm. I 1911 oprettedes et elektricitetsværk, der blev udbygget i 1920 og i dag er det ældste fungerende vandkraftanlæg i Danmark. De to turbiner producerer ca. 300.000 kWh/år. Vandet tilføres fra Tørning Å og via en 1200 m. lang kanal i Teglholdt Skov. Anlæggene blev restaureret 1974-76 og værket drives i dag som arbejdende museum.

I dag er kun det vanddrevne elektricitetsværk fra 1911 tilbage, der med sin originale maskinpark og sit kanal- og parkanlæg udgør et meget sjældent museum.

Læs mere om Christiansdal her.

Litteratur:

Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.