Gå til leksikonoversigt

Frikorps Danmark

Begreber

Dansk militær enhed som under 2. Verdenskrig deltog i krigen på Østfronten. Korpset blev oprettet på initiativ af Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP) efter Nazitysklands angreb på Sovjetunionen i juni 1941, hvorefter de danske nazister kunne fremstille deltagelse i tysk krigstjeneste som et antikommunistisk felttog. De fleste danske frivillige kæmpede i det nyoprettede Frikorps Danmark eller Regiment Nordland, som var underlagt Division Wiking. Korpset blev først ledet af C.P. Kryssin, senere af C.F. von Schalburg og senest af K.B. Martinsen.

Den danske regering accepterede, at danske officerer meldte sig til Frikorps Danmark. Der blev i sommeren 1941 ooprettet hvervekontorer over hele landet. Disse var som regel identiske med DNSAP's lokaler.

I løbet af 1942 blev frikorpset indsat på Østfronten og led betydelige tab. I foråret 1943 blev frikorpset opløst og mandskabet gik ind i et SS-regiment. Det anslås at ca. 7.000 danskere meldte sig til tysk krigstjeneste. Efter krigen blev ca. 3.300 straffet med fængsel i op til fire år for deres deltagelse.