Gå til leksikonoversigt

Kampe ved Dybbøl (5/6 1848 og 13/4 1849)

Begreber

Efter at de tyske tropper havde lidt nederlag i den indledende fase af Treårskrigen i kampene ved Nybøl den 28. maj 1848 og mistet kontrollen over Dybbøl Banke, Stenderup og Ragebøl, besluttede den preussiske general Wrangel at forsøge en generobring af det østlige Sundeved og Dybbøl Banke. Han satte angrebet med det meste af sin hær ind den 5. juni 1848, men på grund af dårlig koordination og en heltemodig indsats og dygtig ledelse af de danske styrker under general Hans Hedemann måtte Wrangel trække sine tropper tilbage.

Denne sejr og den danske sejr under kampene ved Nybøl den 28. maj styrkede i høj grad soldaternes moral og befolkningens tillid til en heldig udgang af krigen. Sejren på Dybbøl blev således taget som et godt varsel for fremtiden. Det er formentlig derfor man valgte at underskrive den nye grundlov på samme dato året efter, nemlig den 5. juni 1849.

I april 1849 blev der udkæmpet et regulært slag ved Dybbøl, hvor en tysk styrke beskød Dybbøl Bjerg med 28 kanoner og Dybbøl Mølle brændte ned. Først fire år senere var møllen genopbygget og i drift.