Gå til leksikonoversigt

Marten Refslund Poulsens beskrivelse af Kloppenborg

Kloppenborg var 6 år ældre jeg og mere end et hovede højre, skønt jeg dog målte 176 cm, han vejede halvanden gang så meget, og hans gård var tre gange så stor som vor. Alt var stort hos ham. Da han blev taget til garden i Berlin, måtte de sy ekstra tøj til ham. Engang han besøgte os i Aabenraa, sagde han: "Jeg skal lige have et par manchetter". Vi var rundt til alt, hvad der var i byen af manufaktur- og herreforretninger, men der fandtes ingen manchetter store nok.

Også Kloppenboprgs humør var stort. Jeg har aldrig, end ikke på teateret, hørt en så hjertelig og rungende latter som hans. Det stødte dog ikke, derimod var det befriende.

Han var dygtig som landbruger, også i stor stil. Hans jordkærhed var forenet med evner for stordrift, for han kunne tilrettelægge og lede og havde overblik. Evnen til at sætte i sving, skabe frodighed, høj produktion var forenet med økonomisk sans. Han skrævede ikke videre, end bukserne kunne holde, hvad opadgående tider forledte mange til. På landbrugets område betød han en overgang meget, for han så rigtigt i det, at Nordslesvig efter udvandringens dødvande trængte til at få fart og fremgang i driften.

Kloppenborgs eksempel og hans taler ved møder var virkningsfulde, for de kom på i rette tid.

Kilde: Jens Skrumsager Skau: "Hans Diderik Kloppenborg Skrumsager". Eget forlag, 2013.