Gå til leksikonoversigt

Nordborg Kommune

Kommune i Sønderjyllands Amt på 124,78 km2, dannet af Nordborg Flække samt Egen, Havnbjerg, Holm, Oksbøl, Pøl og Svenstrup sognekommuner ved kommunalreformen 1. april 1970. Kommunens våben blev Nordborg Flækkekommunes våben fra 1924 visende en rød borg på guldfelt over blåt vand. Rådhus i Nordborg. Kommunen havde 13.893 indbyggere i 2006 og indgik 2007 i Sønderborg Kommune.

Til kommunen hørte, udover Nordborg, byerne Elstrup, Guderup, Stevning, Svenstrup, Havnbjerg, Lavensby, Mjels og Holm. I Elsmark og Havnbjerg ligger Danfoss og i Guderup fabrikken Linak. Nordborg var den kommune i Danmark, hvor den største procentdel af befolkningen var beskæftiget inden for fremstillingserhverv. Kommunen var præget af en blanding af store villakvarterer og ikke udskiftede landsbyer med gårdene liggende langs slyngede landsbygader. Fra Hardeshøj er der bilfærge til Ballebro på Sundeved og i Dyvig og Mjels Vig lystbådehavne. Et større sommerhusområde ligger langs nordkysten ud mod Lillebælt.

Af Kim Furdal og Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur: Sønderjysk Månedsskrift 1:1992 (særnummer om Nordborg Kommune).