Gå til leksikonoversigt

Overgangen til Als den 29. juni 1864

Begreber

Våbenhvileforhandlingerne i London brød sammen, fordi den danske regering ikke ville gå ind på en deling af Slesvig. På trods af nederlaget på Dybbøl den 18. april 1864 fastholdt de danske forhandlere med statsminister D.G. Monrad i spidsen kravet om en grænsedragning ved Ejderen.

Krigen blev derfor genoptaget den 29. juni 1864, hvor preussiske styrker i et vovet overraskelsesangreb satte over Alssund fra Sottrupskov nord for Sandbjerg Slot. Den danske modstand blev fuldstændig knust, og alle styrker, bortset fra ca. 3.000 dræbte, sårede eller tilfangetagne danske soldater, evakueret fra Mommark videre til Fyn.

Angrebet kunne formentlig være afværget, idet det danske panserskib Rolf Krake undervejs ned gennem Alsssund kunne have beskudt og sænket de simple småbåde, som de preussiske styrker blev sejlet over i. Men netop som Rolf Krake havde åbnet ild fik skibets kaptajn, orlogskaptajn Rothe, det indtryk, at kampene var slut og vendte skibet rundt og sejlede til Mommark for at støtte evakueringen af den danske hær.

Herefter besatte Preussen Als og østrigske styrker besatte Jylland nord for Kongeåen og den danske regering måtte indgå en fredsaftale, der betød afståelse af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, svarende til mere end en tredjedel af landets areal og halvdelen af landets befolkning.