Gå til leksikonoversigt

Roter Haubarg

Steder

Roter Haubarg, der er en af de største, ældste og mest typiske af de såkaldte haubarger, ligger på halvøen Ejdersted, hvor vi finder ca. 65 andre eksempler på haubarger. Gården stammer fra 1500-tallet.

Roter Haubarg er på trods af navnet hvid. Otte svære 12-13 meter høje tømmerstokke af eg danner en nærmest kvadratisk firkant, som bærer hele den enorme tømmerkonstruktion. Rundt om denne konstruktion ligger stuer, stald og lo omtrent som i en dansk firelænget gård, men det hele er samlet under et stort tag.

Der knytter sig et sagn til Roter Haubarg:

En ung karl var forelsket i sin nabo, smedens datter, og forelskelsen var gengældt. Hendes mor sagde "ja", men den rige smed sagde "nej" for karlen var en fattig lus. I sin skuffelse forskrev karlen sin sjæl til Fanden selv, mod at denne på en nat inden hanegal skulle bygge karlen et virkeligt stort hus med et hundrede vinduer.

Det gik også så forskrækkeligt hurtigt at karlen rædselsslagen vækkede de to kvinder. Moderen, en klog kone, så haubargen rejse sig. 99 vinduer var allerede sat i. Da greb hun smedens hane og rystede den til den galede. Arrig fór den lede Satan ud ad det manglende vindue, og sidenda har ingen kunnet få nogen rude til at holde der.