Gå til leksikonoversigt

Sørup Kirke

Steder

Sørup Kirke er bygget i 1170'erne og dens bygherre må have været Danmarks konge, fordi kirken er helt usædvanligt rigt ornamenteret i romansk stil.

Kirken er den bedst bevarede og mest fuldstændige romanske kvaderstenskirke i Sydslesvig og hører til til blandt de mest seværdige romanske kvaderstenskirker overhovedet. Alle kirkens bygningsdele, apsis, kor, skib og tårn, er bygget af omhyggeligt tilhuggede granitkvadre. Apsis er delt i fem arkader, som hvilet på fire halvsøjler med terningkapitæler og fodstykker på en smukt profileret sokkel. Derved kommer muren til at stå i to dybder med usædvanligt smukke skyggevirkninger.

Bemærkelsesværdig er også nordportalen med tympanon. Kirken er formentlig bygget af de samme bygmestre som opførte den oprindelige Slesvig Domkirke og kirkerne i Munkbrarup, Husby, Havetoft og Nørre Brarup

Se flere billeder fra Sørup Kirke. De sort-hvide fotos stammer fra bogen "Granit i Angel" med tekst af Jane Bossen og fotos af Helge Krempin. Bogen er udgivet af Studieafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig.