Gå til leksikonoversigt

Sönke Nissen Kog

Kog opkaldt efter ingeniøren Sönke Nissen i Nordfrisland. Midt i kogen findes dæmningen til halvøen Nordstrand. Kogen blev indviet i 1926 og er på 1.200 hektarer, der dyrkes fra 30 landbrug. Sönke Nissen kog er det sidste inddigningsarbejde gennemført for private midler. Sönke Nissen havde tjent en formue i tysk Sydvestafrika, dels ved arbejde for store jernbaneanlæg, dels ved investeringer i diamantminer. Han vendte tilbage til sin fødeegn umiddelbart efter 1920 og blev overtalt til at investere en del af sin kapital i landvinding, efter at Tyskland havde mistet Nordslesvig til Danmark. 

Kogen har sit eget præg, fordi alle gårdene er opkaldt efter stationsbyer ved den sydvestafrikanske jernbane (Elisabethbay, Keetmanhoop, Lüderitzbayt), som Sönke Nissen var med til at anlægge. Alle gårdene har meget store lader med grønne bliktag, der kunne bruges til at opsamle livsvigtig regnvand. Jorden er noget af det mest frugtbare landbrugsjord, der findes og anvendes til kornavl. Gårdene i det nyoprettede kog blev koloniseret af bønder fra Ditmarsken og der er derfor meget lille kontakt til det danske mindretal. 

På en af gårdene mødtes den 7. august 1939 (tre uger før udbruddet af 2. Verdenskrig) nazisten Herman Göring med engelske topdiplomater. Baggrunden var, at Sönke Nissens enke havde giftet sig med en velhavende svensk ingeniør og forretningsmand, Birger Dahlerus, som havde tæt kontakt både til Göring og til politiske kredse i England. Dahlerus var stærkt engageret i pacifistisk arbejde og var rystet ved udsigten til en ny verdenskrig. Han fik med Hitlers accept arrangeret forhandlinger med henblik på at afværge krigen. Oprindeligt var det meningen, at forhandlingerne skulle foregå på neutral grund i Sverige, men den svenske regering turde ikke påtage sig ansvaret for Görings sikkerhed. I stedet blev forhandlingerne henlagt til en gård i Sönke Nissen Kog, der til lejligheden blev gjort til svensk territorialområde, fordi gården ejedes af Sönke Nissens enke, der var svensk. Forhandlingerne førte ikke til noget. Efter krigen skrev Birger Dahlerus en bog om begivenheden med titlen "Sista Försöket".

Kilde:
Richard Andersen: Vandringer syd for grænsen. Gyldendal 1981.