Broager Kirke
Broager Kirke med det brede tårn, der krones af dobbelte spir. Hvert spir har egne trekantede gavle.
Sønderborg Kommune. Foto: Kim Toft Jørgensen.
Broager Kirke består af romansk apsis, kor og skib fra begyndelsen af 1200-tallet opført i tegl. Tårnet, der er ca. 4 m bredere end skibet, er lidt yngre, mens de to spir antagelig først er fra midten af 1400-tallet. Desuden er tilføjet et gotisk sakristi og to gotiske korsarmskapeller, også fra 1400-tallet. I kirken findes kalkmalerier fra flere perioder med det ældste i apsis fra ca. 1240-1260. Af kirkens inventar kan nævnes en ca. 2 m høj Sankt Jørgen-figur på hest, der bekæmper dragen. Figurgruppen, der går tilbage til 1490'erne, har oprindelig stået i et kapel, viet til Sankt Jørgen. Dette blev i begyndelsen af 1500-tallet udsmykket med kalkmalerier, der viser scener fra Sankt Jørgens helgenliv.
På kirkegården findes Danmarks største tømrede klokkehus på 7 x 7 m, opført 1650. Kirken har tre klokker: Den ene er fra 1200-tallet, de to øvrige er såkaldte genforeningsklokker til erstatning for klokker, som blev konfiskeret til krigsbrug i 1917. Klokkerne er i dag i kirken, og klokkehuset anvendes som ligkapel.
På kirkegården findes krigergrave fra Treårskrigen 1848-50, rækker af danske og tyske soldatergrave fra krigen i 1864 samt en mindehøj, udformet som en oldtidshøj, anlagt i 1922 til minde om sognets 190 faldne under 1. Verdenskrig. Mindestenen på toppen af højen har inskriptionen "Sten satte Broagerland, sønner til minde, faldne i krigen 1914-18".
Broager Kirkes tårn hævdes at have haft betydning under preussernes bombardement af Dybbølstillingen i foråret 1864. Man posterede udkigspost på en gangbro mellem spirene, hvorfra soldaten kunne se granatnedslagene i forhold til Dybbøl Mølle og derefter korrigere kanonernes sigte herefter.