Gå til leksikonoversigt

Callø, Poul Anker, 1882-1960, kreditforeningsdirektør

Personer

Poul Anker Callø blev født i Haderslev, hvor han bl.a. gik i den preussiske Haderslev Latinskole sammen med den senere amtmand Kresten Refslund Thomsen. Da de to i 1902 under en ekskursion nægtede at råbe hurra for Bismarck, blev de begge bortvist fra skolen. Callø tog året efter studentereksamen fra et privat studenterkursus i København. I 1907 tog han eksamen som cand.polit. og blev derefter H.P. Hanssens medarbejder ved det særlige optantkontor.

Efter fortsatte studier i Berlin og Jena blev Callø i 1908 ansat som forretningsfører for den danske sparekasse i Rødding, samtidig med at han udfoldede sine journalistiske evner ved Hejmdal i Aabenraa. Han skrev især kyndige artikler om økonomiske og nationalpolitiske forhold.

Ved krigsudbruddet i 1914 blev P.A. Callø i lighed med en række andre danske journalister i Sønderjylland fængslet. Efter løsladelsen blev han samme år indkaldt og gjorde krigstjeneste frem til 1918, hvorefter han meldte sig til afstemnings- og genforeningsarbejdet. Han blev sekretær i Vælgerforeningen for Nordslesvigs økonomiske udvalg og var i perioden 1919-1960 direktør for den nyoprettede Sønderjyllands Kreditforening. Samtidig fortsatte han sin skribentvirksomhed for Hejmdal, hvor hans økonomiske sagkundskab havde betydning for det øvrige Danmarks forståelse af de særlige vanskeligheder i Sønderjylland.

Han skrev forskellige afhandlinger om økonomiske forhold i Sønderjylland, herunder Sønderjyllands Kreditforening gennem 25 år (1945).

Et portræt af Poul Anker Callø malet af Robert Leepin er ophængt i Billedsalen på Folkehjem i Aabenraa.

Litteratur:

Sprogforeningens Almanak, 1961, s. 108-111.