At flytte til Danmark

Her finder du relevante informationer for unge fra det danske mindretal, der gerne vil flytte til Danmark.

En guide for unge sydslesvigere

Hvis du er elev på en dansk skole i Sydslesvig og tænker på at flytte til Danmark, gå på højskole, læse på et universitet eller videreuddanne dig på anden vis, er der en række praktiske ting, du skal være opmærksom på.

I en række tilfælde gælder der forskellige regler i Danmark alt efter, hvilket statsborgerskab man har. Ud over danske statsborgeres situation omhandler denne pjece hovedsageligt de regler, der gælder for tyske statsborgere med tilknytning til det danske mindretal i Sydslesvig.

Har du derimod hverken dansk eller tysk statsborgerskab, foreslår vi, at du henvender dig til f.eks. Dansk Generalkonsulat i Flensborg, inden du flytter til Danmark, for at finde ud af, hvilke regler der gælder for dig. Ligeledes hvis en af dine forældre er danske statsborgere. 

Flytter du til Danmark, flytter du til et andet land. Fra Tyskland til Danmark. Og selvom du fra din danske skole er vant til det danske sprog, dansk humor, dansk musik og meget andet dansk, kan springet fra Sydslesvig til Danmark være større, end du tror. Du flytter ikke kun til et andet land med andre regler, men måske også til en større by.

Dette spring rummer mange udfordringer og muligheder, som du forhåbentlig vil få glæde af. For at gøre dit liv i Danmark nemmere, så du ikke behøver at beskæftige dig med alle mulige praktiske ting, men kan koncentrere dig om din uddannelse og at føle dig veltilpas i Danmark vil vi prøve at sammenfatte nogle informationer. Reglerne kan desværre ændre sig hurtigt, ligesom at vi har har oplevet at proceduren kan variere efter, hvilken kommune du flytter til. 

Skulle du få brug for hjælp, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os eller vores Ungdomsforening. Grænseforeningen Ungdom afholder ikke kun årlige infomøder for de to 13. årgange på de Syslesvigske gymnasier, men giver også DIG muligheden for at indgå i et dansk-tysk netværk for unge med og uden mindretalsbaggrund. Du kan læse mere om GFU og holde dig opdateret på https://www.gfungdom.dk/nr-du-flytter-til-dk

Bolig

Det er en god idé at gå i gang med at planlægge dit ophold i Danmark i god tid. Hvad vil du lave? Skal du studere? Og hvad med bolig?

Vil du læse i en storby, f.eks. København eller Århus, kan det være svært at finde et sted at bo. Her er det vigtigt, at du går i gang i god tid med at finde ud af, hvilken slags bolig, du kan få. Samtidig skal du være forberedt på, at du ikke nødvendigvis kan få en bolig lige præcis det tidspunkt, du bedst kunne tænke dig.

Ventelisterne til boliger er meget lange. Skal du i gang med at læse i september, og får du tilbudt en bolig allerede fra juli måned, foreslår vi, at du tager imod tilbuddet og betaler de ekstra måneders leje. Så kan du i ro og mag forberede dig på dit studium uden at skulle ud på en stressende boligjagt.

Der er gode muligheder for at finde bolig via internettet.

I København findes der et kollegium, som er forbeholdt sydslesvigske studerende: Arveprins Knuds Kollegium. Du kan blive skrevet på ventelisten ved at sende en ansøgning, hvori du kort fortæller hvem du er, og hvad du forventer at skulle studere i København, samt beskriver din tilknytning til det danske mindretal i Sydslesvig. Ventelisten er lang, så det er en god idé at søge i god tid – gerne et år eller to – inden du får brug for et værelse.