Tilbud til ungdoms-uddannelser
Giv dine elever unikke oplevelser med Grænseforeningens gratis undervisningstilbud til ungdomsuddannelserne.
Grænseforeningens pædagogiske konsulent, Gunvor Vestergaard, tilbyder at afholde temadage om grænselandet på din uddannelsesinstitution.
Foto: Grænseforeningen
Underviser du på en ungdomsuddannelse, kan du give dine elever unikke oplevelser ved at få besøg af Grænseforeningens Elevambassadører, der er et ambassadørkorps af unge fra det dansk-tyske grænseland . Du er også velkommen til at bruge Grænseforeningens gratis undervisningsmateriale.
Hvorfor bruge grænselandet i undervisningen?
Det dansk-tyske grænseland er en uvurderlig nøgle til at forstå Danmarks historie, og hvem vi er som danskere. Temaer som identitet, kulturmøde og fordomme er dagligdags vilkår for de unge, der vokser op i grænselandet som en del af det danske eller tyske mindretal. I disse år aktualiseres grænselandet yderligere af 100-året for grænsedragningen i 1920, der blev markeret på landsplan med genforeningsjubilæet i 2020.
Brug f.eks. grænselandets aktuelle problemstillinger og spændende historie til tværfagligt samarbejde i fag som tysk, samfundsfag, historie, dansk, billedkunst, kulturfag og geografi.
Grænseforeningen tilbyder
Læs også brochuren "Brug grænselandet i undervisningen" (åbner som PDF).
Kurser for undervisere på ungdomsuddannelserne
På Grænseforeningens kurser kan du blive klogere på, hvordan du konkret kan bruge det dansk-tyske grænseland i din undervisning. Vi tilbyder kurset 'Grænselandet som brobygger', der sætter fokus på digitalisering, demokrati og dannelse i Danmark og Tyskland, i samarbejde med Foreningen af lærere i samfundsfag, Historielærerforeningen og Tysklærerforeningen for gymnasiet og HF.
Besøg af unge fra grænselandet
Grænseforeningens Elevambassadører, der vokset op i det danske og det tyske mindretal, er dygtige til at give et levende indblik i emner som konflikt, medborgerskab, sprog, traditioner, grænser og kulturmøde.
Læs mere om Elevambassadørerne her.
Omfattende digitalt undervisningsmateriale
Du og dine elever kan gå på opdagelse i det omfattende undervisningsmateriale, der ligger på Grænseforeningens undervisningssite ietGrænseland.dk.
Læs mere om ietGrænseland.dk her.
Temadage med elev-til-elev aktiviteter og undervisning
Få inspiration og hjælp til at afholde temadage om grænselandet på din skole.
Læs mere i flyeren ”På rejse i et grænseland” (åbner som PDF).
Inspiration og hjælp til planlægning af studieture
Opdag det dansk-tyske grænseland sammen med din klasse ved at tage på studietur. Grænselandet ligger inden for en overskuelig afstand – både geografisk og økonomisk – og giver eleverne stort fagligt udbytte og mindeværdige oplevelser med kulturmødet mellem dansk og tysk.
Læs mere i flyeren ”På studietur i et grænseland” (åbner som PDF).
Leksikon og kildetekster
På Grænseforeningens hjemmeside finder du et omfattende leksikon med ca. 2.500 artikler om grænselandets historie, kultur og natur. Desuden vil Grænseforeningen i efteråret 2024 også skabe en kildebank med centrale kildetekster om grænselandets historie fra vikingetiden til i dag.
Udforsk Grænseforeningens leksikon her.
Udforsk Grænseforeningens kildebank her (under udvikling).
Foredrag på din skole
Grænselandet er flerkulturelt og har været det altid. Udviklingen er gået fra konflikt til fredelig sameksistens. Hvorfor og hvordan? Og hvad kan vi lære af den udvikling? Grænseforeningen tilbyder foredrag om grænselandets historie på din skole.
Vil du bestille et foredrag, et besøg af Grænseforeningens Elevambassadører, på studietur i grænselandet eller bare have lidt flere oplysninger, så kontakt pædagogisk konsulent Gunvor Vestergaard. (gv@graenseforeningen.dk / +45 3026 5129).