Grænseforeningens vedtægter

Grænseforeningen er en folkeoplysende forening. Læs Grænseforeningens vedtægter her.

Navn, formål, hjemsted 

§ 1 
Foreningens navn er ’Grænseforeningen’. Grænseforeningen blev stiftet den 2. november 1920. Grænseforeningen har hjemsted i Københavns Kommune.  

§ 2 
Grænseforeningen er en folkeoplysende forening. Grænseforeningens formål er at fremme og støtte dansk sprog og kultur i Sydslesvig, samt at øge kendskabet til og forståelsen for grænselandets forhold.

Organisation 

§ 3 
Som medlemmer kan optages: 

  • Lokale grænseforeninger, hvis vedtægter er i overensstemmelse med Grænseforeningens vedtægter.
  • Uddannelsesinstitutioner og øvrige foreninger, der tilslutter sig Grænseforeningens formål, kan optages som enkeltmedlemmer.

§ 4 
Grænseforeningens øverste myndighed er Sendemandsmødet. 

§ 5 
Hovedbestyrelsen har ansvaret for Grænseforeningens daglige ledelse. 

§ 6  
Hovedbestyrelsen ansætter en generalsekretær til at forestå den daglige ledelse.

§ 7 
Sendemandsmødet vælger Grænseforeningens formand for en periode på 2 år. 

§ 8
Grænseforeningen udgiver medlemsbladet ’Grænsen’. 

§ 9 
De lokale grænseforeninger ledes af egne bestyrelser, der vælges på en årlig generalforsamling.

§ 10 
Medlemmer indbetaler hvert år det af Sendemandsmødet fastsatte kontingent til Grænseforeningen.

§ 11 
Lokale grænseforeninger kan udmelde sig af Grænseforeningen med ét års varsel til en 1. januar.

§ 12 
Lokale grænseforeninger, der ikke afregner kontingent rettidigt til Grænseforeningen, kan ikke lade sig repræsentere ved de ordinære og ekstraordinære Sendemandsmøder, der afholdes efter betalingsfristens udløb. 

§ 13
Lokale grænseforeninger kan for at styrke det lokale og regionale arbejde slutte sig sammen i kredse. 

Hovedbestyrelsen 

§ 14 
Stk.1. Hovedbestyrelsen består af formanden og 11 medlemmer. 

Stk. 2. Sendemandsmødet vælger efter forslag fra de lokale grænseforeninger 11 medlemmer til hovedbestyrelsen i fem selvstændige regionsopdelte valg. Hovedbestyrelsens medlemmer fordeles med 3 fra Region Syddanmark, 2 fra Region Midtjylland, 2 fra Region Nordjylland, 2 fra Region Sjælland og 2 fra Region Hovedstaden. Valgperioden er 2 år, så 2 hovedbestyrelsesmedlemmer fra Region Syddanmark og 1 fra hver af de øvrige regioner er på valg i lige år og de øvrige i ulige år.

Stk. 3. Alle lokale grænseforeninger kan opstille kandidater i alle regioner, dog skal alle kandidater have fast bopæl i den region, hvori de opstilles.  

Stk. 4.  Hovedbestyrelsen konstituerer sig med en 1. og en 2. næstformand, der sammen med formanden udgør formandskabet. 

Stk. 5. I det tilfælde, at et hovedbestyrelsesmedlem får varigt forfald, indtræder som suppleant den kandidat fra den pågældende region, som ved sidste Sendemandsmøde fik flest stemmer uden at blive valgt. Er der ingen suppleant, påhviler det hovedbestyrelsen at finde en i den pågældende region. Suppleantens valgperiode følger den som for det medlem, der erstattes. 

Stk. 6. I tilfælde af, at der ved udløb af opstillingsfristen ikke er opstillet tilstrækkelig mange kandidater, påhviler det hovedbestyrelsen at opstille det manglende antal kandidater. 

§ 15  
Hovedbestyrelsen fører gennem formandskabet tilsyn med Grænseforeningens administration. 

§ 16
Hovedbestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden. Hovedbestyrelsen træffer beslutninger ved almindelig stemmeflerhed blandt samtlige tilstedeværende medlemmer. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende. Der føres protokol og udsendes referat til hovedbestyrelsens medlemmer. 

Referatet lægges derefter ud på Grænseforeningens hjemmeside. 

§ 17
Stk. 1. Hovedbestyrelsen kan nedsætte udvalg til løsning af særlige opgaver. Udvalgsformænd udpeges blandt hovedbestyrelsens medlemmer. Et udvalg kan anmode om at lade sig supplere med eksterne medlemmer med særlige kompetencer/ressourcer. Disse skal ved simpelt flertal godkendes af hovedbestyrelsen. Eksternt udpegede udvalgsmedlemmer har ikke stemmeret.

Stk. 2. Hovedbestyrelsen vælger medlemmer til legat- og fondsbestyrelser m.v. 

Stk. 3. Efter indstilling fra formandskabet vedtager hovedbestyrelsen budget og handlingsplaner, der beskriver hovedindholdet af Grænseforeningens kommende aktiviteter. 

§ 18
Hovedbestyrelsen kan udelukke et medlem af Grænseforeningen, når der findes grund dertil. Det udelukkede medlem kan indanke beslutningen til det førstkommende Sendemandsmøde. 

Sendemandsmødet 

§ 19
Stk.1. Hovedbestyrelsen indkalder til ordinært Sendemandsmøde, der afholdes hvert år inden 31. maj. Indkaldelsen sker med 5 ugers varsel og sendes til formænd for de lokale grænseforeninger, foreninger og uddannelsesinstitutioner samt hovedbestyrelsens medlemmer. 

Stk.2. Dagsorden og hovedbestyrelsens skriftlige beretning udsendes samtidig med indkaldelsen. Det reviderede årsregnskab udsendes senest to uger før Sendemandsmødet. 

Stk. 3. Sendemandsmødets dagsorden skal mindst indeholde nedenstående punkter i den angivne rækkefølge: 

  1. Valg af dirigent
  2. Bestyrelsens beretning om Grænseforeningens virksomhed det forløbne år
  3. Fremlæggelse af det reviderede regnskab til godkendelse
  4. Bestyrelsens orientering om handlingsplan og budget for det kommende år
  5. Behandling af indkomne forslag
  6. Fastsættelse af kontingent til hovedforeningen
  7. Valg: 

a. Formand 

b. Bestyrelse (jvf. § 15) 

c. Revisor 

  1. Eventuelt 

§ 20 
Lokale grænseforeninger kan begære forslag optaget på dagsordenen, herunder fremkomme med forslag til formandsvalg. Sådanne forslag skal være administrationen i hænde senest 8 uger før Sendemandsmødets afholdelse. 

Forslag til valg af medlemmer til hovedbestyrelsen (jvf. § 14) skal dog være Grænseforeningens sekretariat i hænde senest 4 uger før Sendemandsmødet. 

§ 21 
Hovedbestyrelsen indkalder til ekstraordinært Sendemandsmøde, når den finder det nødvendigt, eller når mindst 1/10 af de lokale grænseforeninger fremsætter ønske herom. Indkaldelsen sker med mindst 2 ugers varsel med angivelse af dagsorden.

§ 22
Sendemandsmødet er kun beslutningsdygtigt, når halvdelen af de fremmødte stemmeberettigede deltager i afstemningen. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt. Der kan kun tages beslutninger om sager, der er opført på dagsordenen. Alle personvalg sker skriftligt. 

§ 23
Lokale grænseforeninger har ret til at sende 1 sendemand pr. 50 medlemmer, dog har alle foreninger uanset størrelse ret til 1 sendemand. Dvs. at 51 medlemmer udløser 2 sendemænd, 101 medlemmer udløser 3 sendemænd osv. 

§ 24
Stk. 1. Alle medlemmer af Grænseforeningen har ret til at deltage i Sendemandsmødet med taleret. 

Stk. 2. Kun sendemænd har stemmeret. Medlemmer af hovedbestyrelsen har – uanset om de er sendemænd eller ej – stemmeret ved alle afstemninger. 

§ 25
Det ordinære Sendemandsmøde træffer efter indstilling fra hovedbestyrelsen beslutning om størrelsen af de enkelte medlemskontingenter til Grænseforeningen. 

§26
Der føres protokol over Sendemandsmødets forhandlinger. Protokollen underskrives af formand og dirigent og har dermed juridisk gyldighed. 

Hæftelse 

§ 27
Stk. 1. Grænseforeningen tegnes af formanden sammen med en af næstformændene. I formandens forfald kan de to næstformænd tegne Grænseforeningen. Formanden, subsidiært næstformændene, kan udstede tidsbegrænsede fuldmagter til funktionærer i Grænseforeningens administration. 

Stk. 2. Til erhvervelse, pantsætning eller afhændelse af fast ejendom kræves hovedbestyrelsens samtykke. 

Stk. 3. Medlemmer samt medlemmer af hovedbestyrelsen hæfter ikke personligt for de af Grænseforeningen indgåede forpligtigelser, for hvilke alene Grænseforeningen hæfter med sin formue. Grænseforeningens medlemmer har udover pligt til at betale kontingent ikke andre økonomiske forpligtigelser overfor Grænseforeningen, ligesom Grænseforeningens medlemmer ikke har krav på nogen del af Grænseforeningens formue eller indtægter af nogen art. 

Regnskab og revision 

§ 28 
Regnskabsåret følger kalenderåret. 

§ 29 
Regnskabet revideres af den af Sendemandsmødet valgte statsautoriserede revisor. 

Ændring af vedtægter, foreningens opløsning 

§ 30
Ændringer af disse vedtægter kan ske på et ordinært Sendemandsmøde. Til vedtagelse kræves 2/3 af de afgivne stemmer. 

§ 31
Grænseforeningens opløsning kan kun finde sted på et i den anledning indkaldt ekstraordinært Sendemandsmøde. Til vedtagelse kræves, at 2/3 af de fremmødte stemmeberettigede stemmer herfor. Sendemandsmødet tager i tilfælde af vedtagelse af opløsning bestemmelse om afviklingen af Grænseforeningens formue, som skal anvendes til almene formål eller bedst muligt i overensstemmelse med formålsparagraffen. Hovedbestyrelsen kan ikke træde tilbage før opløsning af formue m.m. er effektueret. Hovedbestyrelsen nedsætter et likvidationsudvalg bestående af repræsentanter for hovedbestyrelsen og foreningens revisor.

§ 32 
Ovenstående vedtægter er vedtaget på Sendemandsmødet den 11.05.2025.