Lyt til magasinet Grænsen

Her kan du lytte til udvalgte artikler fra magasinet Grænsen.

Nu kan du lytte til artikler fra magasinet Grænsen

Lyt til artikler fra magasinet Grænsen, der beskæftiger sig med emner inden for mindretal, sprog og kultur.

Foto: Grænseforeningen

Magasinet Grænsen, nr. 5, 2021
 • Magasinet Grænsen nr. 5, oktober 2021 - Tema: Danskhed i Sydslesvig

  Tema: Danskhed i Sydslesvig

  2021/5 - Flemming Meyer: "Det er en evig kamp at bevare danskheden"

  Flemming Meyer, der fylder 70 til december, har været formand for det dansk-frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) i Sydslesvig i 16 år. Men nu er det slut. Netop som SSW har opnået en plads i den tyske Forbundsdag for første gang i 60 år, takker han af. På falderebet fortæller SSWs nestor om personlige og politiske sorger og glæder gennem et langt liv i mindretallets tjeneste, arven fra sine forældre og de udfordringer, som mindretallet står over for, når det gælder identitet og ligestilling.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/5 - Danskhed i Sydslesvig er under forandring

  Hvad betyder det for danskheden i Sydslesvig, at tyske forældre sender deres børn i danske skoler? Og kan man have bindestregsidentitet som dansk-tysk, når man tilhører det danske mindretal? Magasinet Grænsen har spurgt en række eksperter.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/5 - Tyske Andrea Heimrath: "Det er mig, der har indført det danske i familien"

  Det tyske ægtepar Andrea Heimrath og Frank Jacobsen havde ingen berøring med det danske mindretal, før de for 17 år siden valgte at sende deres førstefødte og siden deres næste tre børn i dansk børnehave og skole. Magasinet Grænsen har mødt familien i hjemmet ved Nørre Haksted i Sydslesvig.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/5 - Mindretalsforsker Tove Malloy: “Nationale mindretal og immigranter er to forskellige kategorier“

  “Konfliktbilledet og det historiske perspektiv er oftest ikke med, når man taler om bindestregsidentitet, og derfor et det et vanskeligt begreb af anvende i forbindelse med nationale mindretal”, siger professor Tove Malloy.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/5 - Demokrati virker på midten. I hvert fald i Tyskland

  Moritz Schramm overfører ikke danske perspektiver på Tyskland og tyske perspektiver på Danmark, men skaber en bredspektret fortælling om Tyskland for danskere, skriver Friis Arne Petersen i sin anmeldelse af ‘Kampen om midten. Tysk politik i det 21. århundrede'.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

Forside
 • Magasinet Grænsen nr. 4, august 2021 - Tema: Tysk i krise

  Tema: Tysk i krise

  2021/4 - Thure Lindhardt: "Tyskland er mit andet hjemland"

  Tysk sprog og kultur skal gøres mere tilgængeligt for danskerne. Det mener skuespiller Thure Lindhardt, der håber, hans medvirken i dansk-tyske tv-produktioner kan styrke brobygningen mellem Danmark og Tyskland.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/4 - Sprechen Sie Deutsch? Nej, ikke i Danmark

  Tysk i folkeskolen, de gymnasiale uddannelser og på universitetet har været i krise i flere år, og danskerne har et lunkent forhold til det tyske sprog, viser en ny undersøgelse. Magasinet Grænsen har spurgt en række eksperter, hvorfor danskerne ikke vil lære tysk.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

   

  2021/4 - Ny undersøgelse: Kun hver anden dansker bakker op om tysk i skolen

  ”Det er nogle ærgerlige tal”, siger uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg (S) som kommentar til, at kun halvdelen af danskerne bakker op om tysk i folkeskolen ifølge ny undersøgelse, som YouGov har lavet for magasinet Grænsen.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/4 - Hærvejens spor i Sydslesvig

  I dag er Hærvejen et yndet turistmål. Men gennem århundreder var vejen, der strækker sig fra Viborg i nord til Wedel i syd, en vigtig kvæghandel. En ny bog sætter nu fokus på vejens sydlige del.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

Grænsen nr. 3/2021
 • Magasinet Grænsen nr. 3, juni 2021 - Tema: Åbne grænser i Europa?

  Tema: Åbne grænser i Europa?

  2021/3 - Mattias Tesfaye: “Vi i Danmark ved bedst, hvornår der er brug for grænsekontrol her"

  Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ønsker stramninger i forbindelse med en kommende reform af Schengen-samarbejdet, så medlemslandene i højere grad selv bestemmer over grænsekontrol ved egne grænser.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/3 - Grænsebommene i Europa er vendt tilbage

  Migration og coronapandemi har siden 2016 medført midlertidige grænselukninger i Europa i hidtil uset omfang. Men bliver grænserne nogensinde åbnet igen? Magasinet Grænsen har spurgt eksperter forud for EU-Kommissionens varslede reform af Schengen-samarbejdet.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/3 - Skal grænserne i Europa være åbne?

  EU-Kommissionen er på vej med en reform af Schengen-samarbejdet, der siden 1985 har haft til formål at skabe et fælles område i Europa uden indre grænser. Skal grænserne i Europa være åbne i fremtiden? Magasinet Grænsen har spurgt to politikere.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/3 - EU's ydre grænser er under pres

  Flygtninge og migranter forventes at komme til Europa i stort tal i de kommende år. Men selv om Frontex, det europæiske grænseagentur, har fået udvidet sine beføjelser, er kontrollen af Europas ydre grænser problemfyldt, skriver post.doc. Anne Ingemann Johansen, SDU.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  Andre artikler fra magasinet

  2021/3 - Stefan Seidler: "Grænselandet bliver forfordelt"

  Der skal større national bevågenhed på det dansk-tyske grænseland som sammenhængende region. Det mener 41-årige Stefan Seidler, der er nyudnævnt spidskandidat for det dansk-frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) til det tyske forbundsdagsvalg den 26. september.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

Grænsen nr. 2/2021
 • Magasinet Grænsen nr. 2, april 2021 - Tema: Mindretalspolitik i EU

  Tema: Mindretalspolitik i EU

  2021/2 - "Det er det rigtige at hjælpe mindretallene i Europa"

  82-årige Hans Heinrich Hansen, der tilhører det tyske mindretal i Sønderjylland, har i næsten ti år kæmpet for at få et europæisk borgerinitiativ om mindretalsrettigheder godkendt i EU. I januar sagde EU-Kommissionen blankt nej. Mød manden, der undervejs satte sin private opsparing på spil for at forbedre forholdene for EU’s 50 millioner borgere med national mindretalsbaggrund.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/2 - Formand for Folketingets Europaudvalg: "Vi skal have en EU-kommissær for mindretal"

  Der er behov for, at Danmark presser mere på for at sikre de nationale mindretals rettigheder i EU. Det mener Eva Kjer Hansen (V), der er medunderskriver af et brev til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sammen med ni andre folketingspolitikere for at få regeringen til at ytre sig om EU-Kommissionens afvisning af borgerinitiativet Minority Safepack Initiative. 

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/2 - FUEN-præsident: "Vi var ikke i stand til at vælte muren"

  Loránt Vincze, der er præsident for FUEN og medlem af Europa-Parlamentet, finder det dybt beklageligt, at EU-Kommissionen har afvist det europæiske borgerinitiativ, Minority SafePack Initiative. Men kampen for nationale og sproglige mindretal i EU fortsætter, og Loránt Vincze håber på støtte fra den danske regering i kampen.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  Andre artikler fra magasinet

  2021/2 - Med galgenhumor gennem verdenskrigens rædsler

  ANMELDELSE En gammel glemt bog fra 1933 er blevet genudgivet. Det er måske den bedste erindringsbog, der er skrevet af en sønderjyde om lidelserne som frontsoldat under Første Verdenskrig. Der er tale om en sønderjysk udgave af ‘Intet nyt fra Vestfronten’, skriver Kristian Bruhn.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/2 - Unge fortæller om at leve med flere kulturer i ny bog

  15 unge med bindstregsidentitet fortæller om at føle sig danske på deres egen måde i ny bog ‘Danskerne findes i mange modeller’. I bogen trækkes paralleller mellem mindretallene i det dansk-tyske grænseland og andre kulturelle, nationale og sproglige mindretal i Danmark.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/2 - "Det er et tab for det danske sprog i Sydslesvig"

  Ulla Bay, der er medlem af Grænseforeningen Lolland, kalder det  “trist, men forståeligt”, at Dansk Skoleforening for Sydslesvig har valgt at lukke feriebarnsordningen.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/2 - Skæve historier om grænsen kan opleves i Sønderjylland 

  Genforenings- og Grænsemuseet ved Christiansfeld har valgt at gøre udstillingen ‘De skæve historier om 1920-grænsen’ permanent.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

Grønsen nr. 1/2021
 • Magasinet Grænsen nr. 1, februar 2021 - Tema: Tysk som kirkesprog i Danmark

  Tema: Tysk som kirkesprog i Danmark

  2021/1 - "Det er absurd at være overvåget i forkyndelsen"    

  INTERVIEW Christa Hansen er tysk sognepræst i Haderslev og rystet over regeringens bebudede lovforslag om oversættelse af prædikener på andre sprog end dansk, der også vil ramme de tyske menigheder i Sønderjylland. Magasinet Grænsen har besøgt den tyske menighed i Hertug Hans Kirke i Haderslev.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/1 - Guds ord på tysk er under pres

  BAGGRUND Regeringen er på vej med et lovforslag, der vil skabe åbenhed om prædikener på andre sprog end dansk. Formålet er at ramme radikale hadprædikanter. Men forslaget vil også ramme andre trossamfund, herunder det tyske mindretal i Sønderjylland, der siden Genforeningen i 1920 har haft ret til at holde gudstjeneste på tysk, og Skt. Petri Kirke i København, der kan føre samme ret tilbage til 1500-tallet. Regeringens planer bliver mødt af massiv kritik.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/1 - Kirkesproget i Sønderjylland bør forblive dansk og tysk

  Selv i tiden under preussisk styre fra 1864 og op til Genforeningen i 1920 måtte der prædikes på dansk i Sønderjylland, skriver tidligere biskop Karsten Nissen og advarer mod regeringens lovforslag om prædikener på andre sprog end dansk, der kan ramme det tyske mindretal i Sønderjylland

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  Andre artikler fra magasinet

  2021/1 - Med næsen i arkiverne og antennerne ude

  ANMELDELSE Tidligere generalkonsul Henrik Becker-Christensens erindringer: ‘Diplomat i grænselandet’ er et stykke solid samtidshistorie, skriver tidligere kulturminister Mette Bock.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/1 - En historie om tyske flygtninge, krig og kærlighed

  En autentisk kærlighedshistorie om en tysk pige på flugt og en ung mand fra det tyske mindretal er en del af en dramatisk historie fra Sønderjylland i de sidste måneder af Anden Verdenskrig. Mød Karsten Skov, der har skrevet romanen ‘Under samme måne’

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/1 - En ung blond pige?

  Bo Holten og Musica Ficta har lavet en fornem samling af danske sange fra grænselandet, men hvor er de tyske sange, spørger Kristian Ditlev Jensen i dette essay.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/1 - "Vi vil gerne vise, at vi er en aktiv forening"

  Lokalforeningsformand Bent Kauffmann, Grænseforeningen Frederiksborg, oplever, at der er stor opbakning til foreningens arbejde på trods af coronanedlukning.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

  2021/1 - Nyt Danevirke Museum vil tiltrække flere danskere

  Sydslesvigsk Forening (SSF) har fået 73 millioner kr. til at bygge et nyt, moderne museum ved det historiske voldanlæg Danevirke.

  Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.