Lyt til magasinet Grænsen

Her kan du lytte til udvalgte artikler fra magasinet Grænsen.

Nu kan du lytte til artikler fra magasinet Grænsen

Lyt til artikler fra magasinet Grænsen, der beskæftiger sig med emner inden for mindretal, sprog og kultur.

Foto: Grænseforeningen

Magasinet Grænsen nr. 2, april 2021

Tema: Mindretalspolitik i EU

2021/2 - "Det er det rigtige at hjælpe mindretallene i Europa"

82-årige Hans Heinrich Hansen, der tilhører det tyske mindretal i Sønderjylland, har i næsten ti år kæmpet for at få et europæisk borgerinitiativ om mindretalsrettigheder godkendt i EU. I januar sagde EU-Kommissionen blankt nej. Mød manden, der undervejs satte sin private opsparing på spil for at forbedre forholdene for EU’s 50 millioner borgere med national mindretalsbaggrund.

Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

2021/2 - Formand for Folketingets Europaudvalg: "Vi skal have en EU-kommissær for mindretal"

Der er behov for, at Danmark presser mere på for at sikre de nationale mindretals rettigheder i EU. Det mener Eva Kjer Hansen (V), der er medunderskriver af et brev til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sammen med ni andre folketingspolitikere for at få regeringen til at ytre sig om EU-Kommissionens afvisning af borgerinitiativet Minority Safepack Initiative.

Lyt til artiklen nedenfor eller læs den her.

2021/2 - FUEN-præsident: "Vi var ikke i stand til at vælte muren"

Loránt Vincze, der er præsident for FUEN og medlem af Europa-Parlamentet, finder det dybt beklageligt, at EU-Kommissionen har afvist det europæiske borgerinitiativ, Minority SafePack Initiative. Men kampen for nationale og sproglige mindretal i EU fortsætter, og Loránt Vincze håber på støtte fra den danske regering i kampen.

2021/2 - Med galgenhumor gennem verdenskrigens rædsler

ANMELDELSE En gammel glemt bog fra 1933 er blevet genudgivet. Det er måske den bedste erindringsbog, der er skrevet af en sønderjyde om lidelserne som frontsoldat under Første Verdenskrig. Der er tale om en sønderjysk udgave af ‘Intet nyt fra Vestfronten’, skriver Kristian Bruhn.

2021/2 - Skæve historier om grænsen kan opleves i Sønderjylland

Genforenings- og Grænsemuseet ved Christiansfeld har valgt at gøre udstillingen ‘De skæve historier om 1920-grænsen’ permanent.

Magasinet Grænsen nr. 1, februar 2021

Tema: Tysk som kirkesprog i Danmark

2021/1 - "Det er absurd at være overvåget i forkyndelsen"

INTERVIEW Christa Hansen er tysk sognepræst i Haderslev og rystet over regeringens bebudede lovforslag om oversættelse af prædikener på andre sprog end dansk, der også vil ramme de tyske menigheder i Sønderjylland. Magasinet Grænsen har besøgt den tyske menighed i Hertug Hans Kirke i Haderslev.

2021/1 - Guds ord på tysk er under pres

BAGGRUND Regeringen er på vej med et lovforslag, der vil skabe åbenhed om prædikener på andre sprog end dansk. Formålet er at ramme radikale hadprædikanter. Men forslaget vil også ramme andre trossamfund, herunder det tyske mindretal i Sønderjylland, der siden Genforeningen i 1920 har haft ret til at holde gudstjeneste på tysk, og Skt. Petri Kirke i København, der kan føre samme ret tilbage til 1500-tallet. Regeringens planer bliver mødt af massiv kritik.

2021/1 - Med næsen i arkiverne og antennerne ude

ANMELDELSE Tidligere generalkonsul Henrik Becker-Christensens erindringer: ‘Diplomat i grænselandet’ er et stykke solid samtidshistorie, skriver tidligere kulturminister Mette Bock.

2021/1 - En historie om tyske flygtninge, krig og kærlighed

En autentisk kærlighedshistorie om en tysk pige på flugt og en ung mand fra det tyske mindretal er en del af en dramatisk historie fra Sønderjylland i de sidste måneder af Anden Verdenskrig. Mød Karsten Skov, der har skrevet romanen ‘Under samme måne’

2021/1 - Nyt Danevirke Museum vil tiltrække flere danskere

Sydslesvigsk Forening (SSF) har fået 73 millioner kr. til at bygge et nyt, moderne museum ved det historiske voldanlæg Danevirke.