Genforeningen 2020

100-året for Genforeningen i 2020, blev på grund af corona også markeret i 2021 i hele Danmark. Her kan du læse om nogle af de aktiviteter, Grænseforeningen stod bag.

Fotos: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix, Museum Sønderjylland, Sønderborg Kommune, Lene Esthave. Grafik fra genforeningen2020.dk

Selvom markeringen af 100-året for Genforeningen blev ramt af coronapandemien, kunne mange af de planlagte aktiviteter gennemføres.

Fotos: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix, Museum Sønderjylland, Sønderborg Kommune, Lene Esthave

Grænseforeningen var med til at skyde markeringen af 100-året for Genforeningen i gang med en festgudstjeneste den 10. januar 2020 med deltagelse af dronning Margrethe.

På grund af coronapandemien blev meget anderledes end planlagt i resten af genforeningsåret. Mange arrangementer, der skulle have sat fokus på Genforeningen måtte aflyses eller udskydes.

Heldigvis kunne mange arrangementer gennemføres, da genforeningsjubilæet blev forlænget til 2021. Og også Grænseforeningen kunne gennemføre en del af de planlagte aktiviteter.

Blandt andet har Grænseforeningen stået bag følgende:

Jubilæumsudgave af magasinet Grænsen om Genforeningen 1920-2020

Jubilæumsudgave af magasinet Grænsen om Genforeningen 1920-2020

Jubilæumsudgaven af magasinet Grænsen om Genforeningen 1920-2020 kan rekvireres ved henvendelse til Grænseforeningens sekretariat.

Foto: Grænseforeningen

I jubilæumsudgaven af magasinet Grænsen kan man bl.a. læse stort interview med Dronning Margrethe om hendes forhold til Sønderjylland og Slesvig, som har spillet en væsentlig rolle i det glücksborgske kongehus. Læs også interview med statsminister Mette Frederiksen og en række andre politikere og beslutningstagere om, hvad Genforeningen betyder for dem. Få det historiske overblik i interview med Hans Schultz Hansen, der har skrevet bogen Genforeningen, der er udkommet på Aarhus Universitetsforlag. Jubilæumsudgaven blev i december 2019 leveret til Grænseforeningens medlemmer samt læsere af Weekendavisen og Kristeligt Dagblad.

Ny hjemmeside for Danmarks genforeningssten

Genforeningssten.dk giver en oversigt over alle genforeningssten i Danmark

På www.genforeningssten.dk, der er en del af Grænseforeningens hjemmeside, kan man finde alle knap 600 genforeningssten i Danmark.

Markeringen af 100-året for Genforeningen har sat stort fokus på de over 600 genforeningssten, der blev rejst rundt omkring i hele Danmark i årene efter 1920. Grænseforeningen har derfor udarbejdet en ny hjemmeside, www.genforeningssten.dk, hvor man via en kortfunktion kan finde frem til oplysninger om den enkelte genforeningssten. Hjemmesiden støttes af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markeringen af Genforeningsjubilæet 2020, og er udarbejdet i samarbejde med Jens Anker Ambirk.

Ny genforeningssang optaget i Højskolesangbogen

Den nye genforeningssang ’Hver dag en ny dag’ er kommet med i 19. udgave af Højskolesangbogen. Genforeningssangen er skrevet af digter og forfatter Pia Juul, og melodien er komponeret af højskolelærer Marianne Søgaard.

Den nye genforeningssang ’Hver dag en ny dag’ er kommet med i 19. udgave af Højskolesangbogen. Genforeningssangen er skrevet af digter og forfatter Pia Juul, og melodien er komponeret af højskolelærer Marianne Søgaard. Her er det Marianne Søgaard, der spiller flygel og synger sammen med lærere og elever på Silkeborg Højskole. 

Video: Grænseforeningen

Sigurd fortæller om Genforeningen i 100 koncerter

Grænseforeningen og Sigurd Barrett har i samarbejde med Sekretariatet for Genforeningen 2020 formidle historien om Genforeningen i et nutidigt perspektiv i hele Danmark og Sydslesvig gennem over 100 koncerter. Desuden har Sigurd Barrett udgivet bogen 'Sigurd fortæller om Genforeningen', der er udkommet på Politikens Forlag.

Konference i Folketinget: "Hvad betyder Genforeningen dengang og i dag?"

Genforeningsåret blev skudt i gang med en konference på Christiansborg den 10. januar kl. 9-16, ”Genforeningen 1920-2020. Hvad betyder grænsen i dag?”. Det dansk-tyske grænseland har gennem 100 år bevæget sig fra konflikt til fredelig sameksistens. Men hvad har Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 egentlig betydet, historisk, politisk og aktuelt? Det er blevet diskuteret på konferencen i Landstingssalen på Christiansborg. Konferencen, der kan ses på Folketingets tv-kanal, var arrangeret af Folketinget og Grænseforeningen.

'Lige til grænsen': Nyt spil sætter fokus på Genforeningen

'Lige til grænsen' er et nyt og underholdende quizspil om alverdens grænser.

'Lige til grænsen' er et nyt og underholdende quizspil om alverdens grænser, der udgives i anledning af Genforeningen 2020.

Foto: Grænseforeningen

'Lige til grænsen’ er et nyt og underholdende quizspil om alverdens grænser. Dyst mod hinanden eller arbejd sammen om at svare på hele 300 spørgsmål i vidt forskellige kategorier. Spillet er blevet lavet og udgivet af Grænseforeningen i anledning af Genforeningen 2020. 

Genforeningsrose markerer Genforeningen

Genforeningsrosen er hvid med sart rosa midte.

Genforeningsrosen er hvid med sart rosa midte.

Foto: RosesForever

En ny rose, der har fået navnet Genforeningsrosen, er på poetisk vis med til at fortælle historien om 100-året for Genforeningen. Rosen, der blev lanceret 2. april 2020, kan købes i havecentre rundt omkring i Danmark. En del af overskuddet går til Anne-Marie og Viggo Bønnerups Fond, der støtter unge sydslesvigers efterskoleophold i Danmark. På den måde er Genforeningsrosen med til at styrke båndene mellem nye generationer i det danske mindretal i Sydslesvig og i Danmark. Rosen er hvid med en sart rosa midte og et tæt bunddække og er skabt af rosenforædler Rosa Eskelund.

Hella Joof har fået fingrene i den nye Genforeningsrose.