Tilbage til nyhedsliste

Mindretal holder kongres om Europas fremtid

18. maj 2016

Grænselukninger, flygtningepolitik og renationalisering vil være på dagsordenen, når Europas mindretal, der er samlet i Federal Union of European Nationalities (FUEN), torsdag afholder deres årlige kongres i den polske by Wroclaw, der i år er europæisk kulturhovedstad.

Det har traditionelt været mindretalsspørgsmål, der har været på dagsordenen, når FUEN, der er har hovedkvarter i Flensborg, afholder kongres. Men der er en god forklaring på, at man i år har valgt at tage fat på de store temaer, forklarer Hans Heinrich Hansen, der er præsident for FUEN.

”Situationen i Europa i dag har en stor indflydelse på de europæiske mindretal. Når vi spærrer vores grænser af, så er det indskrænkende for mindretallene. Derfor beskæftiger vi os på årets kongres med Polen, da landet har store udfordringer på mindretalsområdet, mindretallenes rettigheder og flygtningekrisen. Og det har vi valgt at gøre, for at vise de store flertalsregeringer i Europa, hvad mindretallenes holdninger er til den europæiske situation i dag”, siger Hans Heinrich Hansen.

I Polen har partiet, Lov og Retfærdighed (PiS), regeringsmagten. Polens regering lovede at yde mindretalsbeskyttelse over for landets 13 nationale mindretal, da Polen blev optaget i EU i 2004. Men dette er aldrig blevet effektueret, blandt andet til skade for Polens tyske mindretal. Den samme udvikling gør sig gældende for mindretal i andre lande i Europa, og FUEN ser med stor alvor på denne udvikling. 

Astrid Thors, der er finlands-svensker og højkommissær for nationale mindretal indenfor OSCE, organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa, bliver årets hovedtaler på mindretalskongressen i Wroclaw. Hun vil i sin tale også sætte fokus på de store aktuelle europæiske temaer.

Hans Heinrich Hansen har været præsident for FUEN de seneste ni år og kan ikke genvælges. To kandidater stiller op til posten. Det drejer sig om den danske sydslesviger Dieter Paul Küssner og ungareren Lorant Vincze fra Rumænien.

Hans Heinrich Hansen kan se tilbage på en organisation, der blandt andet har vendt sine røde økonomiske tal til et overskud i 2015 på 2000 euro.

”Især støtten fra den tyske stat på 500.000 euro og et tilsagn om yderligere 600.000 euro til projektet med Mindretallenes Hus i Flensborg ser jeg som en anerkendelse af vores europæiske sammenslutning”, siger Hans Heinrich Hansen, til Flensborg Avis.