Tysk villa i Sønderjylland fredes
Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at frede en mere end 100 år gammel villa 'Haus Lensnack' i Aabenraa i Sønderjylland.
Merete Lind Mikkelsen, der er enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen, udtaler:
”Med fredningen af ’Haus Lensnack’ sikrer vi et sjældent såkaldt Gesamtkunstwerk – et værk, hvor villaens ydre, indre og det omgivende haveanlæg er tænkt som en helhed. ’Haus Lensnack’, som fortsat er ejet af bygherrens familie, er en af de fineste fortællinger, vi har fra den tyske periode. Nu sikrer fredningen, at villaen er yderligere beskyttet for eftertiden”.
I en treårig periode har Tyskland og Danmark indgået en aftale om en kulturindsats, der kulminerer med det dansk-tyske venskabsår i 2020. I den forbindelse har Slots- og Kulturstyrelsen set nærmere på tysk arkitektur i Sønderjylland, hvor man i mange år har haft fokus på bygningskulturen som historiefortæller.
Efter krigen i 1864 og frem til 1920 var Sønderjylland på tyske hænder. Det medførte også et tysk præg på regionens kultur. Sønderjyllands historie som grænseegn har betydet, at nabolandene i dag tager vare på hinandens kulturarv.
Villa 'Haus Lensnack' blev oprindeligt opført for skibsreder Michael Jebsen i 1909-1910 af den tyske arkitekt Anton Huber. Villaen, der er opført med jugendindslag og i nybarok som en repræsentant for den såkaldte reformstil, er arkitektens hovedværk. Slots- og Kulturstyrelsen har tidligere fredet et andet værk af Anton Huber, som i 1910 opførte en villa på Allégade 24 i Tønder.