Tilbage til nyhedsliste

Dansk-tysk samarbejde i fokus på mini-folkemøde

7. maj 2019

Et dansk-tysk mini-folkemøde skal sætte fokus på dansk-tysk samarbejde. Folkemødet, der afholdes den 24. maj i Spejdergården Tydal ca. 30 kilometer syd for den dansk-tyske grænse, er kulminationen på tre års arbejde i det dansk-tyske projekt Benefit4Regions, som elleve projektpartnere i Region Syddanmark, Region Sjælland og Slesvig-Holsten står bag.

Mini-folkemødet er bl.a. inspireret af Folkemødet på Bornholm, forklarer projektleder for Benefit4Regions, Astrid Eggert, der er ansat hos den tyske partner Wirtschaftsförderungsagentur Kreis Plön GmbH.

”Den hyldest til demokratiet og ytringsfriheden, som folkemødet udgør, er noget helt specielt”, siger hun og tilføjer, at en delegation af projektmedarbejdere sidste år deltog i Folkemødet på Bornholm, hvilket især for de tyske kollegaer var en hel ny oplevelse.

Mini-folkemødet byder på paneldebatter, der bl.a. sætter fokus på, hvordan det dansk-tyske samarbejde kan være med til at styrke landdistrikterne i Danmark og Tyskland. Bl.a. deltager Kim Andersen, dansk generalkonsul i Flensborg, Jens Andresen, formand for Grænseforeningen, og Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg Kommune. 

Desuden vil der være workshops og projektpartnerne, der bl.a. tæller Syddansk Universitet (SDU), Fachhochschule Kiel, Sønderborg Kommune, Guldborgsund Kommune og tyske byer og kredse, har en række stande, hvor besøgende bl.a. kan høre om grænseoverskridende projekter, digitalisering og turisme.

Projektpartnere i Benefit4Regions tæller udover SDU, Fachhochschule Kiel, Sønderborg Kommune, Guldborgsund Kommune og Wirtschaftsförderungsagentur Kreis Plön GmbH, Kalundborgegnens Erhvervsråd, Landdistrikternes Fællesråd, Kreis Schleswig-Flensborg, Kreis Plön, Forschungs- und Entwicklungszentrum Fachhochschule Kiel GmbH samt Landesamt für Landwirtschaft, Umwelt und ländliche Räume des Landes Schleswig-Holstein.

Benefit4Regions er finansieret af EU-initiativet Interreg Deutschland-Danmark, der bl.a. har til formål at understøtte udviklingen af den dansk-tyske grænseregion. Også Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) har ydet støtte til projektet.

Spejdergården Tydal, hvor folkemødet afholdes, er en gammel udflyttergård fra den gamle Tydal-landsby, der lå ved Angelbo-vejens vadested. I 1963 erhvervede Dansk Spejderkorps Sydslesvig gården, og mange af de gamle bygninger blev nedrevet og genopført, mens enkelte blev restaureret. I dag bruges spejdergården som mødested for spejdere, men også for lejrskoler og foreninger.

Se hele programmet her