Lynæs
Genforeningsstenen i Lynæs blev afsløret ved havnefesten den 27. juli 1924. I processen med at få rejst en genforeningssten var kunstmaleren Sigurd Schou (1875-1944), som Lynæs’ afdøde lokalhistoriker, Gorm Rasmussen nævnte, den udfarende kraft.
Genforeningsmindet blev placeret ved Lynæs Havnevej og ”Brammers Hjørne”. Den lokale stenfisker Chr. Godtfredsen leverede stenen; bådebygger Madsen sørgede for transport; stenhugger Mathiesen (Frederiksværk) stod for indhugningen af inskriptionen, som ”Christen Maler” guldbelagde (som nu ikke mere kan ses).
Sammen med stenen blev der oprindeligt også rejst en flagstang. Flaget hertil blev skænket af direktøren for det københavnske firma Seidelin. Direktøren var en af de første landliggere, der fik egen bolig i Lynæs.
Trafikale udfordringer gjorde det nødvendigt i 1956 at flytte stenen til sin nuværende plads nedenfor Lynæshus.
Genforeningsstenen står i et cirkulært haveanlæg med allé, hvor der i hver side er plantet tre træer. Anlægget er dækket med lyst perlegrus. I anlægget er opsat to bænke og bagerst står genforeningsstenen foran et terrasseformet bed af opmurede marksten.
Anlægget måler 22,5 x 11,5 m x 1,9. Genforeningsstenen måler 1,65 x 1,46 m og om den er muret to rækker brosten.
Kommunen har renoveret anlægget omkring genforeningsstenen i 2020.
Kilde: Fortidsnyt på Halsnæs, 104, 28. årgang 2020