Tilbage til nyhedsliste

Buste af 'Børnenes Ven' afsløret

25. april 2023

Politikeren I.P. Nielsen, der kæmpede for både danske og tyske børns tarv, bliver nu mindet med en buste i Broager.

Formanden for Folketingets Sydslesvigudvalg, Benny Engelbrecht (S), har komponeret en sang om I.P. Nielsen i anledning af afsløringen af busten.

Formanden for Folketingets Sydslesvigudvalg, Benny Engelbrecht (S), har komponeret en sang om I.P. Nielsen i anledning af afsløringen af busten.

Foto: Benny Engelbrecht

Det blev festlig dag i Broager, da den socialdemokratiske politiker I.P. Nielsens buste blev afsløret den 22. april. Anledningen var hans 150-års fødselsdag. Busten blev afsløret af prinsesse Benedikte, og formanden for Folketingets Sydslesvigudvalg, Benny Engelbrecht (S), havde guitaren med og optrådte med en sang, han selv havde komponeret til I.P. Nielsens hyldest.

Den nye buste er lavet af kunstneren Vibeke Fonnesberg.

I.P. Nielsen (1873–1952) var egentlig københavner. Han blev uddannet bager og var tidligt aktiv i fagligt arbejde i Bagerforbundet og senere i Socialdemokratiet. Under ophold i Tyskland havde han fået kontakt til den tyske fagbevægelse og lært sig tysk. Man kan læse i Grænseforeningens leksikon, at da Lenin i 1917 som politisk flygtning rejste gennem Danmark undervejs til Rusland, overnattede han hos I.P. Nielsen.

Da Genforeningen nærmede sig, sendte Stauning I.P. Nielsen til Sønderjylland med den opgave at organisere det danske socialdemokrati, så de mange socialdemokratiske vælgere, der hidtil havde være organiseret i tysk sammenhæng kunne indlemmes i det danske socialdemokrati.

I.P. Nielsen blev straks i 1920 valgt til Folketinget på den socialdemokratiske liste, hvor han sad frem til 1943.

”Fra 1917 til 1924 hentede han 34.000 nødlidende tyske børn til Nordslesvig på rekreationsophold, så de kunne komme til hægterne, og det førte til, at han fra tysk siden blev anerkendt og fik tilnavnet ’Der Kindervater’ (Børnenes Ven, red.)”, skriver Der Nordschleswiger.

Han havde et stærkt ønske om, at Gråsten Slot kunne blive indrettet til børnehjem, men da slottet i stedet blev givet som folkegave til kronprins Frederik og Dronning Ingrids bryllup i 1935, blev han ifølge Grænseforeningens leksikon rasende, og han opsøgte kronprinsparret på Gråsten Slot.

Men hans stærke engagement gjorde et stort indtryk på kronprinsparret, og der udviklede sig et personligt venskab mellem dem, som blandt andet kom til udtryk i den kongelige families talrige besøg i I.P. Nielsens sommerhus ved Dynt Strand.

Dronning Ingrid støttede ham i arbejdet. Prinsesse Benedikte har i øvrigt overtaget sin mors engagement i sønderjyske børns trivsel. Hun er protektor for ’I.P. Nielsen Fonden til minde om Dronning Ingrid’, der årligt uddeler 300.000 kr. til gavn for børn og unge i Sønderjylland.

Bag initiativet med at få rejst busten står ifølge JydskeVestkysten markante socialdemokrater i Sønderborg-området som Frode Sørensen, der i 2020 udgav bogen ’Det Røde Hjørne – I.P. Nielsen 1920-1952’, samt Gråstens tidligere borgmester Bendt Olesen.

De er begge bestyrelsesmedlemmer i de to hjælpefonde, som stadig er forbundet med I.P. Nielsens navn.

Tirsdag den 25. april holder Frode Sørensen foredrag på Broagerhus i anledning af I.P. Nielsen 150 års dag. Lokalhistorisk Forening for Broagerland og Historisk Samfund for Sønderjylland er arrangører.