Gå til listen over genforeningssten

Asserballe

Lørdag, den 14. juli 1930 var der afsløringsfest i Asserballe, hvor folketingsmand Chr. Ernst Christensen afslørede genforeningsstenen i overværelse af en hundredtallig forsamling.

Teksten på stenen er skrevet af smed Jørgen Hansen. Den ca. 2 meter høje sten stammer fra en mose i Kettingskov, der tilhørte gårdejer Krogh.

Stenen blev placeret, hvor den gamle bysmedje havde stået - et sted, der er beskrevet af Herman Bang i romanen "Det hvide Hus".

Føromtalte Jørgen Hansen, "gamle Jørgen Smed" fik i løbet af et år et smukt anlæg om stenen ud af den før så uryddelige plads.

Genforeningsstenen står i et lille anlæg, der måler 3x2 m. Det er grusbelagt og kantet med kantsten. Rundt om anlægget er der en beplantning af buksbom og roser. Genforeningsstenen er en lysgrå granitsten med tydelige årer. Den måler 1,54 x 1,12 x 0,46 m.