Gå til listen over genforeningssten

Brøns

Brøns

I Brøns sogn var der i årene umiddelbart efter Genforeningen i 1920 blevet rejst en genforeningssten; men ikke lang tid efter den tyske kapitulation i 1945 blev der på initiativ af Danske Samfund og Ungdomsforeningen i Brøns besluttet at rejse en mindesten i form af en dobbeltsten for Genforeningen og for den genvundne frihed i maj 1945.

Det blev besluttet, at stenen skulle opstilles i et nyt anlæg på hjørnet af hovedvejen og "vejen nord om Brøns", som i dag hedder Damvej, altså på hjørnet lige over for anlægget med mindestenen for træfningen ved Brøns den 22. januar 1849. Stenen blev fundet i udgravningen i Astrup Banke af fyld til det igangværende anlægsarbejde af Rømødæmningen, og den blev skænket til formålet og transporteret til Brøns af entreprenørfirmaet Monberg & Thorsen og opstillet i et nyt anlæg overfor Brøns Kro. 

Initiativgruppen havde planlagt, at stenen skulle afsløres på kong Christian X's 76-års fødselsdag den 26. september 1946, og stenhugger Pedersen, Haderslev, fik opdraget med hugge indskriften på stenen.

Genforeningsstenen står i et beplantet anlæg omsat af kampesten. Der er 2 trin op til genforeningsstenen. Den står på en forhøjning omkranset af kampesten, og er 1,30 m høj, 0,87 m lang og 0,50 m bred.