Gå til listen over genforeningssten

I landsbyen Stenstrup i Lynge sogn blev der på opfordring fra gårdejer Frederik Andersen  på årsdagen for genforeningen, Valdemarsdag 15. juni 1921 rejst en (ikke særligt stor eller prangende) sten med påskriften ”1864- 1920”. Den står ud for Stenstrupvej 4 – tidligere Stenstrup Forskole. Sognets præst og lærer talte ved lejligheden.

Stenen står i åbent og cirkulært anlæg, 3,2 x 2,8 m midt i byen, bestående af syv sten og et jævngammelt træ i midten. Genforeningsstenen står som en del af cirklen, ud mod vejen. Stenen er 0,85 m høj, 1,4 m l og 0,8 m bred. 

Gå til listen over genforeningssten

Genforeningsstenen i Akademiets have blev afsløret den 15. juni 1921 ved  privat højtidelighed på Akademiet. Det var nogle akademielever, der tog initiativ til rejsningen af stenen.

Digteren L. C. Nielsen har forfattet indskriften. Stenen var blevet fundet af nogle akademielever i Søskoven ved Tuel sø, Slaglille sogn, og midlerne til transporten og rejsningen af mindet blev tilvejebragt af elever og lærere på Akademiet.

Genforeningsstenen står støbt i beton og er 1,4 m lang, 0,5 m bred og 1,75 m høj.

Gå til listen over genforeningssten

Mindet er placeret på et hjørne af præstegårdsjorden overfor forsamlingshuset. Det er rejst af ”Pedersborg Ungdom” og består af et lindetræ omkranset af ni større natursten, en for hver af ungdomsforeningens bestyrelsesmedlemmer. I efteråret 1920 blev træet plantet, men først 30. maj 1921 blev pladsen indviet. Her talte sognepræst H. Axelsen-Drejer.

Festens højdepunkt var en kantate af redaktionssekretær Karl Elmegaard, der med indlagte korpartier og recitation blev sunget som vekselsang til de unge piger og mænd. Linden samme sted blev plantet i 1920 som en del af genforeningsmindet.

De...

Tilmelding til Sorø