Gå til listen over genforeningssten

Genforeningsstenen på Årbjerg Torn er rejst i sensommeren 1922 på et sted, hvor borgere i Karby og omegn fra ca. år 1900 har holdt sommerfester.  Karby havde gennem mange år tætte forbindelser til Sønderjylland og venskabsbyen Karby i Slesvig.

Initiativtagerne til stenen var tre mænd fra Karbyområdet: Sognefoged Kresten Olesen Steffensen, gårdejer Hans Futtrup samt Frederik Saaby, der havde været lærer i Karby siden 1884. Saaby var stærkt involveret i partiet Venstre, og det er sandsynligt, at han med sit politiske engagement var hovedmanden bag genforeningsstenen ved Årbjerg Torn.

Som d...

Gå til listen over genforeningssten

Afsløringen af genforeningsstenen i Øster Assels skete den 9. juli 1920, og var en festlighed, hvori så godt som samtlige beboere i sognet deltog inklusive de dalevende 7 gamle veteraner, der var indbudt som æresgæster. Stenen er en flot rombeporfyr,.

Oprindeligt udgjorde omgivelserne et egentlig anlæg (som senere har måttet inddrages til bebyggelse), hvor stenen udgjorde en slags talerstol ved de folkemøder, der blev afholdt i anlægget.

Et dokument var blevet indlagt i en forseglet flaske under stenen. Det fortalte om stenens findested og transport.

Genforeningsstenen står oprejst, v...

Gå til listen over genforeningssten

Godsejer N. Voetmann, Ørndrup rejste genforeningsstenen på Møllebakken. Afsløringen den 9. juli 1920 . Kun Voetmann og hans 2 sønner på henholdsvis 14 år og 8 år deltog. Voertmann havde lagt et klæde over stenen og tog det af, da han afslørede stenen  for sine sønner. Derefter gik de hjem.

Det er vistnok en syldsten fra Ørndrup-gårdens tidligere ladebygning, som er blevet anvendt som mindesten.

Genforeningsstenen er en  110 x 41 x 31 cm stor, grå granitsten, opretstående og svagt trapezformet, bredest foroven.

Gå til listen over genforeningssten

Ved den daværende højskoles elevmøde, den 27. juni 1920 blev genforeningsstenen afsløret.

Stenen var oprindelig tiltænkt som mindesten for højskolens grundlægger, A. Chr. Povlsen Dal, men da rejsningen foregik i 1920 til minde om en højskolens grundlæggelse i 1864 og Povlsen Dals tiltrædelse, var det nærliggende tillige at bruge den som minde om genforeningen ("dobbeltsten").

Genforeningsstenen måler 1,9 x 0,96 x 1,4 m.

Gå til listen over genforeningssten

På initiativ af gårdejer Niels Bukh, Flade rejste Flade sogn en genforeningssten midt i Flade by den 20. juni 1920. Stenen stammede fra det nordvestlige hjørne af kirkegårdsdiget. Under mindet er lagt en flaske med et samtidighedsdokument.

Hvis dette dokument findes endnu, slutter det med ordene: "...De, der muligt faar dette Dokument i Hænde, skal vide, hvad der er forsøgt udtrykt i nedenstaaende Vers, at Mindet forbinder Fortid og Fremtid.Tabt kan atter vindes,gemt kan atter findes.Vi, som vandt, og I, som finder,sammen knytter vore Minder".

Genforeningsstenen er en 112 x 80 x 45 cm st...

Tilmelding til Morsø