Gå til kildesamlingen

Kongeligt budskab i anledning af indlemmelsen af de sønderjyske Landsdele i kongeriget 9.7.1920

Kildeintroduktion:

Ved en lov af 9. juli 1920 var de sønderjyske Landsdele blevet indlemmet i kongeriget. Denne genforening nødvendiggjorde en ændring af grundloven fra 5. juni 1915, se teksten her.

Samme dag som loven blev givet, udsendte Christian 10. et supplerende ”Kongeligt Budskab”, hvori han i mere følelsesladede formuleringer udtrykker ønsket om, at Genforeningen vil mildne strid og være til lykke for fædrelandet.

Vi Christian den Tiende af Guds Nåde Konge til Danmark og Island, de Venders og Goters, Hertug til Slesvig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Lauenborg og Oldenborg

Gøre vitterligt: Ved en af Os i dag stadfæstet Lov er de Landomraader, som i Henhold til Fredstraktaten i Versailles af 28. juni 19191, Artikel 110 er tilfaldet Danmark, hvilke benævnes de sønderjyske Landsdele, indlemmede i Kongeriget som en uadskillelig Del af dette.

Ved Os, venligsindede Magters højmodige Mellemkomst og ved Befolkningens klart tilkendegivne Villie er saaledes, i det Omfang, hvori Magterne på Afstemningsresultatet byggede Afgørelse har gjort det muligt, det Ønske opfyldt, som alle Danske siden hin ulykkelige Stund, da vore sønderjydske Landsmænd blev skilte fra Riget, har næret om atter at genforenes med dem. Idet vi udtaler Vor dybtfølte Taknemmelighed og Glæde herover saavel som Vor Tak for den eksempelløse Trofasthed, hvormed Sønderjyderne har stridt for Danmarks Sag og givet deres danske Sindelag til Kende, hilser Vi Landsdelens Beboere velkommen tilbage til Danmark.

Vi tilsiger dem alle Vor Beskyttelse for deres velerhvervede private Rettigheder og lover, at Vi altid vil vaage nøje over Overholdelsen af den i Landsdele gældende Ret, der nu med Genoplivelse af det ældgamle Retsfællesskab i videst muligt Omfang paa ny vil blive dansk. Til Gengæld venter Vi af alle Landsdelenes Beboere, at de vil anerkende Os som deres rette Konge og med Troskab efterleve Rigets Grundlov og de Love, Anordninger og andre Befalinger, som nu eller senere maatte udgaa til dem.

Gennem lange Trængselsaar har de danske Sønderjyder længtes hjem. Det er Vort og alle Danskes inderligste Ønske, at der med Genforeningen skal oprinde en Tid for Vort gamle Grænseland, hvor en Styrelse, der agter alles Ret, vil mildne aarhundredgamle Modsætninger, og hvor alle danske Borgere vil kunne samles i Arbejdet for det fælles Fædrelands Lykke og Fremgang.

 

Ordforklaringer:

Versaillestraktaten vedtaget efter 1. Verdenskrig

 

Kildehenvisning:

Quellen zur Geschichte der deutsch-dänischen Grenzregion /Kilder til den dansk-tyske grænseregions historie IV. Der nationale Gegensatz 1914-1933. Aabenraa / Flensburg 2001, s. 239-241.