Rødding Højskole og Grænseforeningen inviterer på et højskolekursus om grænselandet, der fokuserer på, hvordan kunst, kultur og mennesker bygger bro mellem Danmark og Tyskland. Prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis er blandt foredragsholderne.
Prorektor på Københavns Universitet og tysklandskender Lykke Friis, der er opvokset med en dansk far fra Aabenraa og en tysk mor fra Kiel, er blandt foredragsholderne, når Rødding Højskole og Grænseforeningen inviterer på højskolekurset ”Grænseland mellem Danmark og Tyskland - mød kunst, kultur og mennesker, der bygger bro”.
Under overskriften ”Hvad er det gode ved Tyskland, vi overser?” vil hun sætte fokus på den positive historie om Tyskland og afslører med et smil, at hun vil tale længe, for der er så meget positivt, som de fleste danskere overser.
”I alt fra film og fjernsyn til politik holder vi blikket stift rette mod Storbritannien og USA. Men især efter briterne har stemt for Brexit og amerikanerne for Trump bliver Tyskland i stigende grad vigtig for Danmark”, siger Lykke Friis.
Hun mener, at danskerne også burde interessere sig mere for tysk sprog og kultur og kulturprodukter som film og fjernsyn, da kulturen bygger bro mellem mennesker og er et spejlbillede på de debatter, der foregår i Tyskland.
”Mindretallene og grænseregionen spiller en afgørende rolle når det kommer til kulturudvekslingen og den gensidige forståelse. Når man kommer fra en grænseregion får man historien ind i sit DNA på en helt særlig måde. Og vores grænseregion binder fortid og nutid sammen og viser os, hvor vigtig sameksistens og kulturudveksling er. I grænselandet kan man se, hvordan vi er gået fra splid til sammenhold, og det er en bro, som mindretallene har været med til at bygge”, siger Lykke Friis.
Højskolekurset, der afholdes fra 2. til 8. september 2018, stiller skarpt på, hvad Danmark kan og skal lære af grænselandet og Tyskland for at kunne positionere sig i en ny, international verdensorden og for samtidig at kunne tackle globaliseringens påvirkning på fornuftig vis.
På kurset kan man bland andre møde professor emeritus ved CBS Per Øhrgaard, MF og formand for Sydslesvigudvalget Anni Matthiesen (V), Danmarks ambassadør i Tyskland Friis Arne Petersen, MF og formand for det Udenrigspolitiske Nævn, Søren Espersen (DF), forfatter og fhv. chefredaktør på Dagbladet Information og BT Erik Meier Carlsen, projektleder i Dansk Skoleforening for Sydslesvig Katrine Hoop, skoleleder på Sønder Brarup Danske Skole Søren C. Christensen, fhv. chefredaktør på Der Nordschleswiger Siegfried Matlok, forfatter Kristian Ditlev Jensen og sangskriver Jens Rosendal.
I kurset indgår desuden to heldagsture til Angel og til marsken med besøg på Emil Nolde museet og på Klægager - Den Gamle Digegreves gård, som sidste år blev kåret som Danmarks flotteste gård. Kursusværter er forstander for Rødding Højskole Mads Rykind-Eriksen og generalsekretær i Grænseforeningen Knud-Erik Therkelsen.