Tilbage til nyhedsliste

Mindretallets mand fylder 50

19. oktober 2015

Grænselandseksperten Jørgen Kühl fylder 50 år tirsdag, og renommeet som ekspert er velfortjent. Historien og debatten om det dansk-tyske grænseland har nemlig fulgt fødselaren gennem hele livet - både privat og professionelt. Såvel danske som tyske myndigheder kontakter gerne ham, når det drejer sig om det danske og det tyske mindretal. Blandt andet har han bistået Rigsrevisionen i forbindelse med kortlægningen af tilskud til det danske mindretal i Sydslesvig.

Jørgen Kühl blev født i det sydligste Slesvig, gik i folkeskole på begge sider af den dansk-tyske grænse og blev student fra Duborg-Skolen, der dengang var det eneste danske gymnasium i Sydslesvig. Efter gymnasiet flyttede han igen nord for grænsen for at aftjene sin værnepligt i Det Danske Flyvevåben, hvorefter han begyndte på Aarhus Universitet, hvor han blev cand.phil. i 1990 og tog en ph.d.-grad i 1994.

I en alder af 25 år fik Jørgen Kühl i 1990 jobbet som den første leder af Danevirke Museum. Her arbejdede han frem til 1999, hvor han blev ansat som direktør for Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet. Det hidtil sidste jobskifte kom i 2006, hvor han fik stillingen som rektor på A.P. Møller Skolen, der dengang endnu ikke var blevet opført.

Sideløbende med sine lederstillinger har den nuværende rektor også fundet tid til både at holde foredrag og skrive bøger om grænseregionen og det danske og det tyske mindretal.