Tilbage til nyhedsliste

Flygtninge vil forandre Europa

17. december 2015

De mange flygtninge ved Europas grænser vil forandre Europa for altid. Det siger forfatter Jens Christian Grøndahl i et interview i magasinet Grænsen, der udkommer torsdag.

Jens Christian Grøndahl, der er aktuel med bogen Vejen til Betlehem – en bog, der leder tankerne hen på flygtningesituationen i dag, indleder med at fastslå, at han har alverdens forståelse for, at mennesker flygter fra krig og nød. Men i samme åndedrag siger han, at flygtningestrømmene med stor sandsynlighed vil udvikle sig til en krise, som overstiger, hvad Europa har oplevet i århundreder.

”Det er ikke bare en flygtningestrøm. Det er en folkevandring. Og vi er uforberedte. Vi er fanget mellem på den ene side en europæisk kultur med rødder i kristendommen, der rummer dette bud om, at vi skal hjælpe mennesker i nød. Asyl er en af de ældst erhvervede rettigheder, vi har. Og på den anden side flere års fejlslagen integrationspolitik”, siger Jens Christian Grøndahl.

Han er kritisk over for den danske regerings håndtering af flygtningesituationen, men omvendt advarer han mod en relativistisk forestilling om, at alle kulturer kan leve side om side med hver deres værdinormer.

”Ideelt set er det rigtigt, at et demokrati er kulturblindt. Man kan ikke forlange af nye medborgere, at de skal elske Grundtvig. Men jeg mener, man kan forlange, at de skal være villige til at favne den demokratisk kultur, vi har i Danmark. Det kræver mere af dem, end det kræver af os. Sådan er det bare, hvis man ønsker at blive integreret i et nyt land”, siger Jens Christian Grøndahl og fortsætter:

”Mange af vore nye muslimske medborgere har stærke værdier. Nogle af de værdier ligner vores til forveksling, andre gør ikke. Europas fremtid kommer til at afhænge af det kulturmøde”, siger Jens Christian Grøndahl, der mener, at det er tid til eftertanke for Europa.

"For mig at se er Europa i færd med at begå åndeligt selvmord", siger Jens Christian Grøndahl og hæfter sig ved, at der efter Anden Verdenskrig har været tale om en massiv amerikansk kulturpåvirkning i Europa, hvorimod alt tysk er blevet lukket ude.

"Det er også mærkeligt, at man ikke fra dansk side interesserer sig for, at der bor 50.000 dansksindede i Sydslesvig. De taler både  dansk og tysk og har nogle erfaringer med at leve i og med to kulturer. Det er tankevækkende, at hele grænselandets historie spiller en så ringe rolle i den nationale bevidsthed i dag", siger han.

>Læs hele interviewet med Jens Christian Grøndahl i Grænsen