Navn ønskes slettet fra mindesmærke
En dansker, hvis navn optræder på mindestenene på Knivsbjerg i Sønderjylland, var ansat som leder af køkkenet i koncentrationslejren Dachau ved München og er dermed skyldig i krigsforbrydelser.
Det skriver Berlingske søndag på baggrund af oplysninger fra historikere, der på foranledning af det israelske Simon Wiesenthal Center i øjeblikket undersøger de danske arkiver for information om Frikorps Danmark-medlemmer. Under den tyske besættelse af Danmark meldte mange unge mænd fra det tyske mindretal sig hos Frikorps Danmark og Waffen SS.
Knivsbjerg har historisk været samlingspunkt for det tyske mindretal i Danmark. I 1962 rejste mindretallet et monument ved Knivsbjerg for de cirka 800 frivillige fra mindretallet, der faldt på tysk side under Anden Verdenskrig. Deres navne blev oplistet på mindestenene, efter at navnene var blevet vurderet af dansk politi.
Seks gange tidligere er der blevet fjernet navne fra mindestenene, efter at personerne er konstateret skyldige i krigsforbrydelser efter deres død. Efraim Zuroff, Simon Wiesenthal-centeret, siger til Berlingske, at navnet på den person, hvis navn nu er dukket op i de danske arkiver, også bør fjernes.
”Han arbejdede i Dachau. Selvfølgelig fortjener hans navn ikke at blive æret”.
Hinrich Jürgensen, der er formand for Bund Deutscher Nordschleswiger, siger, at det tyske mindretal vil tage sagen op på sit næste bestyrelsesmøde.
”Hvis vi kan få skriftlig dokumentation for, at han er krigsforbryder, så bliver hans navn selvfølgelig fjernet”, siger Hinrich Jürgensen til Berlingske.
Juraprofessor Ditlev Tamm, Københavns Universitet, der er forfatter til ”Retsopgøret efter besættelsen” siger til avisen, at der er tale om en ”dum historie for mindretallet”, men tilføjer:
”Man kan jo ikke begynde at fjerne mindesmærket og gøre historien om. Nu er det her, og så må man prøve at gøre det så godt, man kan”.
Den pågældende dansker blev af Rigsadvokaten erklæret død i 1954.