Grænsekontrollen forlænges
Den midlertidige grænsekontrol ved den dansk/tyske grænse bliver forlænget frem til den 4. marts. Det oplyser Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.
Det er tredje gang den danske regering forlænger den midlertidige grænsekontrol, der blev indført den 4. januar, efter at Sverige samme dag havde indført det såkaldte transportøransvar ved sine grænser.
”Det er regeringens vurdering, at der er risiko for, at illegale udlændinge strander i Danmark, hvis vi ophæver grænsekontrollen på nuværende tidspunkt. Derfor forlænger vi nu kontrollen i yderligere i ti dage”, siger udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg i pressemeddelelsen.
I den første uge efter, at den midlertidige grænsekontrol blev indført, var der 639 personer, der søgte om asyl i Danmark. I uge 7 var der 190 asylansøgere.
Regeringen har dog til trods for faldet antallet af asylansøgninger opjusteret forventningen om asylansøgere i 2016 fra 15.000 til 25.000. Fortsætter ansøgningerne i samme strøm, som på nuværende tidspunkt, vil Danmark ved udgangen af 2016 have modtaget cirka 16.000 asylansøgninger, viser en opgørelse fra TV2.
EU-Kommissionen opfordrede tidligere i dag til at undgå grænsekontrol inden for EU's grænser. Ifølge Schengenreglerne kan midlertidig grænsekontrol indføres, hvis der er tale om ”en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed”, og det er altså regeringens vurdering, at dette fortsat er tilfældet.
En af grundene til, at grænsekontrollen bliver yderligere forlænget er, at flygtningepresset ikke er aftaget, og når man engang vil lempe kontrollen, vil det ske i samarbejde med Sverige, vurderer TV2’s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.