Tilbage til nyhedsliste

Mindretal vil bekæmpe brandstiftere

7. marts 2016

En påsat brand i februar på et hotel i Bautzen, der skulle huse flygtninge, har vakt opsigt i Tyskland og internationalt.

Branden er kun den seneste af en lang række ildspåsættelser på tyske asylcentre. I 2015 skete det mere end 200 gange. Men i Bautzen var det en skærpende omstændighed, at lokale beboere og berusede personer så til, mens branden hærgede: Nogle klappede og råbte fremmedfjendske paroler, mens andre prøvede at hindre brandfolkene i at slukke branden.

Dette får nu sorberne, der er et af Tysklands nationale mindretal, og som har hjemsted i Bautzen, til at reagere.

”Vi kan ikke tillade, at vores smukke by bliver hjemstedet for den slags hadsk brutalitet”, siger David Statnik, der er formand for sorbernes hovedorganisation, Domowina, til Flensborg Avis.

Sorbernes formand tager afstand fra enhver form for diskrimination og vold mod flygtninge og minoriteter. Han opfordrer til et lokalt samarbejde, hvor man kan imødegå brandstifterne og de holdninger, der ligger bag deres handlinger.

Hans Heinrich Hansen, der er præsident for mindretalsunionen FUEN med hovedkontor i Flensborg, støtter sorbernes ønske om at bringe Bautzen på ret køl igen.

”Vi kender byen som en venlig vært for vore kongresser og for den europæiske fodboldturnering Europeada. Vi håber, at byen Bautzen og Sachsen i det hele taget vil få held til at indgå i en åben dialog og få genskabt sit positive omdømme”, siger Hans Heinrich Hansen på fuen.org.

Sorberne er et vestslavisk folk i Tysklands sydøstlige hjørne. De ca. 60.000 sorbere udgør den sidste rest af de tidligere mere udbredte vender. Ca. to tredjedele af sorberne bor i Øvre Lausitz, hvor Bautzen er hovedby og sorbernes politiske og kulturelle centrum. Sorberne var forfulgte under nazismen, men kunne i DDR-tiden dyrke deres sprog og kultur.

Ud over sorberne har Tyskland tre andre nationale mindretal: Friserne, roma sinti og det danske mindretal i Sydslesvig.