Sydslesvigsk flagdag måske på vej
Om Sydslesvig kan få sin egen officielle flagdag i Danmark, ligesom Grønland og Færøerne har fået det, er Justitsministeriet nu ved at undersøge. Det sker, efter at Sydslesvigudvalgets formand, Kim Andersen (V), har rettet henvendelse til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Søren Pind (V) om sagen.
”Jeg kan mærke, at der hos dem begge er en grundlæggende velvilje for ideen”, siger Kim Andersen til Flensborg Avis.
Det var statsministeren, der i januar tog initiativ til at indføre en officiel flagdag for henholdsvis Grønland og Færøerne. Det betyder, at der fremover skal flages med de respektive nationalflag fra alle statslige bygninger i Danmark på henholdsvis den grønlandske nationaldag den 21. juni og den færøske nationaldag den 29. juli.
I forbindelse med statsministerens initiativ forslog formand for Sydslesvigsk Forening, Jon Hardon Hansen, at Sydslesvig ligeledes skulle have en officiel flagdag. På det tidspunkt var processen i forhold til Grønland og Færøerne dog allerede så fremskreden, at Sydslesvig ikke nåede at komme med.
Det er Justitsministeriet, der er flagmyndighed i Danmark, og derfor er det jurister i dette ministerium der nu undersøger mulighederne for en sydslesvigsk flagdag. Hvis Sydslesvig får sin egen flagdag, vil der dog ifølge Kim Andersen ikke blive flaget med et særligt Sydslesvig-flag, som Jon Hardon Hansen ellers har foreslået.
”I givet fald bliver det med Dannebrog, for det afgørende er at markere mindretallets tilhørsforhold til Danmark”, siger Kim Andersen til Flensborg Avis.
Som mulig flagdag for Sydslesvig har Kim Andersen foreslået den 14. marts. Det er den dag, folkeafstemningen i 1920 blev afsluttet i zone 2, og det danske mindretal dermed blev en realitet.