Historisk kursuscenter i Sydslesvig lukker
Lejrskole og kursuscenteret Christianslyst i Sydslesvig lukker med udgangen af november 2016. Det sker efter flere år med underskud, meddeler Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU), der har ejet og drevet ejendommen siden 1952.
”Da vi står med det underskud i SdU, som vi gør, har vi peget på Christianslyst som en af de ting, vi kan afhænde. Det er en institution i det danske mindretal. Og det var en tung og hård beslutning, der ikke faldt os let. Slet ikke”, siger SdUs direktør Ander Kring til Flensborg Avis.
SdU forventer et underskud i 2016 på ca. 200.000 euro, og en del af underskuddet har at gøre med Christianslyst, der i de seneste ti år haft et gennemsnitligt underskud på omkring 100.000 euro, ligesom belægningsprocenten gennem en årrække har været lav. Samtidig står bygningerne foran en omfattende renovering til anslået 3,5 millioner euro.
Meddelelsen om lukningen af Christianslyst, der gennem årene har huset i tusindvis af kursister, især fra Danmark, er blevet modtaget med beklagelse flere steder.
Opfordring til løsning
Generalsekretær Knud-Erik Therkelsen, Grænseforeningen, opfordrer til, at der arbejdes på at finde en løsning for at bevare Christianslyst som lejrskole og kursuscenter.
”Jeg mener, at de danske foreninger i Sydslesvig må overveje at tage et fælles ansvar for, at lejrskolevirksomheden på Christianslyst kan fortsætte. Sidste år var der ca. 8.500 overnatninger på Christianslyst. Det var især danske børn på lejrskoleophold. Det er en katastrofe og et stort tilbageslag for oplysningsarbejdet i Danmark om det danske mindretal, hvis ikke Christianslyst kan fortsætte”, siger Knud-Erik Therkelsen, der anerkender, at SdU skal spare penge, selv om han samtidig peger på, at ingen af de danske institutioner i Sydslesvig leverer et driftsmæssigt overskud, men modtager driftsstøtte fra Sydslesvigudvalget.
Knud-Erik Therkelsen har i øvrigt svært ved at forstå den beregning, der ligger til grund for den lave belægningsprocent på Christianslyst.
”Sæsonen er jo kun på fire måneder om sommeren”, siger han.
”Den uundgåelige beslutning”
Chefredaktør Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, skriver i dagens leder under overskriften ”Den uundgåelige beslutning”, at det er ”uendeligt trist”, at Christianslyst skal lukke. Han spørger, om det nyligt udbyggede Tydal eller Jaruplund Højskole kan træde i stedet for Christianslyst.
”Vigtigt er det i alt fald, at det, der går tabt nu med Christianslyst, samles op andre steder”, slutter lederen.
Christianslyst har været en af de institutioner i grænselandet, der har dannet ramme om flest omskiftelser gennem historien: Kong Christian den syvende overtog godset Lindau ved Lindånæs i 1779, og på godsets jorder opførte han Christianslyst som jagtslot i 1787. Kongens monogram står stadig på gavlen. Ejendommen hørte under den danske krone frem til 1864. Herefter blev Christianslyst til tysk skovridergård, og i 1928 solgte den tyske stat ejendommen til en privatmand, der indrettede ejendommen til plejehjem for krigsinvalider. Efter Anden Verdenskrig blev bygningerne anvendt til genhusning af flygtninge. I 1949 blev ejendommen købt af Sydslesvigsk Forening (SSF), og i 1952 af SdU, der gjorde stedet til et samlingssted for børn, unge og voksne. I de senere år er det især børn fra de danske friskoler, der har været på lejrskoleophold på Christianslyst.