Tilbage til nyhedsliste

Et broget folkemøde

19. juni 2016

”Jeg elsker den brogede verden”, lød fællessangen, inden udenrigsminister Kristian Jensen (V) lørdag indledte sin tale om regeringens nye Tysklandsstrategi i Grundtvigs Telt på Folkemødet på Bornholm. Arrangørerne var Grænseforeningen, Sydslesvigsk Forening og Sydslesvigudvalget.

Og broget har det været med de mange arrangementer, debatter, happenings og skøre indfald gennem fire døgns Folkemøde på Bornholm, der i år finder sted for femte gang. Hver dag har ca. 25.000 besøgende på Folkemødet været med til at debattere om alt lige fra mere benplads i bussen til lavere topskat. Selv vejret har vist sig fra sin mest mangfoldige side med både sol, regn og blæst.

Udenrigsminister Kristian Jensen tog i sin tale udgangspunkt i Kaalunds gamle sang fra 1877 om den brogede verden, som man må elske, trods al dens nød og strid. Han slog fast, at Danmark gennem tiden har været præget af Norden, men i lige så høj grad af Tyskland både økonomisk og kulturelt, og at det er i det lys, man skal se regeringens nye Tysklandsstrategi.

”I den forbindelse er det vigtigt, at vi gør brug af de nyttige erfaringer, vi har fra grænselandet”, sagde Kristian Jensen. Regeringens Tysklandsstrategi har som formål at fremme danske virksomheders eksport til Tyskland, der er Danmarks største eksportmarked. Udenrigsministeren gjorde rede for, at der bl.a. vil ske en styrkelse af handelsrepræsentationerne i München og Hamborg, men at der også vil blive gjort en indsats for at styrke uddannelse i tysk på alle niveauer i uddannelsessystemet.

Udenrigsministeren fortalte, hvordan hans første rejse som udenrigsminister var gået til Berlin. Lige inden han skulle hilse på den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, blev han i tvivl om, hvordan han skulle titulere ham: Herr Steinmeier eller måske Doktor Steinmeier? Den tyske udenrigsminister rakte imidlertid hånden frem og sagde på engelsk: ”Hello, I’m Frank”.

”Tyskerne er ikke så formelle, som de var engang, og mange taler rigtig godt engelsk. Men det er helt afgørende for, om man kommer ind på den enkelte tysker og det tyske marked, at man taler sproget”, sagde Kristian Jensen.

Hvad kan vi lære af grænselandet?

Grænselandet var også til debat, da undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) senere lørdag debatterede i Grundtvigs Telt med formand for SSF, Jon Hardon Hansen, Martin Henriksen, DF, og Jan Diedrichsen, der er sekretariatsleder i Bund Deutscher Nordschleswiger under overskriften: ”Hvad kan vi lære af grænselandet?”

”Jeg har selv fornøjelsen af at bo i grænselandet, og jeg mener vi kan bruge grænselandet til at udvide Danmark. Grænselandet er ikke udkant”, sagde Ellen Trane Nørby, der ligesom udenrigsministeren inddrog regeringens nye Tysklandsstrategi og pointerede, at det var vigtigt at inddrage det danske og det tyske mindretal aktivt.

Jon Hardon Hansen sagde, at han var stolt over, at grænselandet får så stor opmærksomhed i forbindelse med regeringens Tysklandsstrategi, både erhvervsmæssigt og kulturelt.

”Især glæder jeg mig over, at regeringen vil styrke tysk sprog”, sagde Jon Hardon Hansen, der på det danske mindretals vegne erklærede sig parat til at virke som løftestang for danske virksomheders eksport til Sydtyskland.

Det udvikler sig

Grænseforeningens Kulturmødeambassadører satte også fokus på grænselandet fredag med en happening. Kulturmødeambasssadørerne, der var klædt ud som grænsebetjente, havde sat en grænsebom op uden for Grundtvigs Telt og inviterede bagefter til debat under overskriften ”Hvor går din grænse?”.

Dansk-somaliske Ayan Yasin, der er 26 år og psykologistuderende, Kerry Knudten-Erkelenz, 23-årig jurastuderende fra Sydslesvig, og 24-årige Sandy Issaoui, der har palæstinensiske rødder og læser tysk og international virksomhedskommunikation, indledte debatten med at spørge deltagerne: Hvad er typisk dansk? De fleste deltagere var enige om, at både H.C. Andersen, Dannebrogsflag i fødselsdagslagkagen og smørrebrød var typisk dansk. Men hvad med Shawarma?

”Ja, det er det blevet. Det udvikler sig”, var der en deltager, der mente.