Sønderjyllands historie i billeder kan ses online
Den betydeligste samling af billeder, især fotos og film, om Sønderjyllands historie, befinder sig i Museum Sønderjyllands varetægt. Mere end 50.000 billeder fra samlingen er nu tilgængelige for offentligheden på Museum Sønderjyllands hjemmeside under overskriften ”Sønderjyske billeder”. Her kan man se billeder af sønderjyder på Vestfronten under Første Verdenskrig, grænseovergangen ved Krusaa i 1920 og meget mere.
Digitaliseringen af de meget stor billedsamlinger, der befinder sig på Institut for Sønderjysk Lokalhistorie (ISL-Lokalhistorie) og Sønderborg Slot, er blevet gjort mulig, efter at A.P. Møller Fonden for to år siden bevilligede en halv million kr. i støtte til projektet.
Kim Furdal, der er museumsinspektør på ISL-Lokalhistorie, siger, at der er en meget stor interesse for at se film og billeder af Sønderjyllands historie online. Sidste år havde billeddatabasen 35.000 besøgende.
”Folk er meget interesseret i Sønderjyllands historie. Det er især den topografiske historie: Hvordan så Tønder ud for 100 år siden? Hvordan gik gader og stræder dengang, og hvor lå husene”, siger Kim Furdal, der hæfter sig ved, at mange er optaget af at skrive kommentarer og rettelser til de mange billeder. På den måde bliver netportalen en slags sønderjysk wikipidia, hvor alle kan bidrage med væsentlige oplysninger.
Kim Furdal understreger, at de 50.000 billeder kun udgør en lille del af museets fotografiske samlinger på 1,5 millioner billeder og knap 200 film. Dele af samlingen bliver løbende scannet og derefter frosset ned til 7 minusgrader.
”På den måde gør vi billederne tilgængelige for offentligheden samtidig med, at vi sikrer billederne for eftertiden”, siger Kim Furdal,”Sønderjyske billeder” er tilgængelige på Museum Sønderjyllands hjemmeside http://www.museum-sonderjylland.dk under ”Sønderjyske billeder”.