Danskhed til debat i Sydslesvig
Den tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har en enkelt opskrift på, hvordan man finder ud af sit nationale tilhørsforhold, hvis man skulle være i tvivl.
”Min kone har boet i England i 15 år, og hun siger, at man bare skal spørge sig selv: ”Hvem holder du med i fodbold?””
Villy Søvndal var blandt paneldeltagerne, da det første officielle Danmarksmøde blev afholdt i Flensborg onsdag den 5. oktober i anledning af kulturminister Bertel Haarders Danmarkskanon. 100 personer var mødt op på Centralbiblioteket i Flensborg onsdag aften for at drøfte, hvilke samfundsværdier, der har formet danskerne i en grad, så man ønsker at lade dem være end del af fremtidens Danmark.
Generalkonsul Henrik Becker-Christensen bød velkommen.
”I grænselandet har vi kendt til folkemøder i mange år. De danske Årsmøder i Sydslesvig var det største folkemøde indtil Folkemødet på Bornholm blev en realitet. Vi forholder os hele tiden til, hvad det vil sige at være dansk, fordi vi løber ind i spørgsmålet i mødet med det tyske”, sagde han.
Frihedsfølelse sættes over styr
Ud over Villy Søvndal deltog følgende i paneldebatten: Udlandsredaktør Anna Libak, Berlingske, kulturhistoriker Inge Adriansen, forfatter Jens Christian Grøndahl, borgmester Thomas Andresen (V), Aabenraa, og sociolog Henrik Dahl, Liberal Alliance.
Debatten kom i det væsentlige til at handle om to ting: Har vi overhovedet brug for en Danmarkskanon? Og dernæst: Flygtninge- og indvandrersituationen i Danmark.
Der var almindelig enighed blandt de fleste om, at det ikke var selve listen med de særligt danske, immaterielle værdier, der var væsentlig.
”Det er diskussionerne, der er vigtige”, sagde Jens Grøndahl.
Borgmester Thomas Andresen har tidligere kritiseret den danske grænsekontrol og gentog denne kritik.
”Min far var fra Flensborg, og han talte altid om den frihedsfølelse, han følte, når han kom over grænsen til Danmark. Den frihedsfølelse er vi ved at sætte over styr. Jeg er bange for, at vi til sidst ikke længere kan genkende os selv”, sagde han.
Onsdag formiddag var det gymnasieelever fra den danske A.P. Møller Skolen, der debatterede danskhed med forfatter Jens Christian Grøndahl.
Om eftermiddagen var der en anden debat på Centralbiblioteket i Flensborg, hvor 100 mennesker deltog. Her var det forskningsleder Mogens Rostgaard Nissen, der er forskningsleder på Centralbiblioteket, forfatter Kristian Ditlev Jensen og museumsinspektør René Rasmussen, der kom med oplæg til debatten.
Det var SSF, Dansk Centralbibliotek i Sydslesvig og Flensborg Avis, der stod bag Danmarksmødet i Sydslesvig. Chefredaktør Jørgen Møllekær udtrykker i en leder i Flensborg Avis fredag glæde over Danmarksmødet.
”Vi i Sydslesvig kan udøve meget mere brobygning, end vi har gjort hidtil”, skriver Jørgen Møllekær og henviser blandt andet til, at unge studenter fra det danske mindretal generelt har et højere vidensniveau end norddanske studenter.
”Vi må gerne prikke lidt dér, hvor vi med vores grænselands-baggrund og kendskab til de to landes systemer kan se noget, der med fordel kunne være bedre i Danmark”, lyder det i lederen med en opfordring til alle medlemmer i det danske mindretal til at komme med deres bud på det særligt danske, hvilket kan ske på facebook på danmarkskanon.dk eller ved at skrive et postkort til Danmarkskanon, Kulturministeriet, Nybrogade 2, 1203 København K.
”Husk at byde ind. Kærligt, kritisk og konstruktivt”, lyder det i lederen.
Læs reportage fra Danmarksmødet i næste nummer af magasinet Grænsen, der udkommer 13. oktober