”Vi er også danskere - bindestregsdanskere”
Både københavnere og århusianere fik fredag eftermiddag mulighed for at diskutere et af tidens mest aktuelle emner, nemlig danskhed, med Grænseforeningens Kulturmødeambassadører. Det skete, da der fredag blev afholdt en fyraftens-happening samtidig på Kongens Nytorv i København og på Rådhuspladsen i Aarhus.
Maya Bram Sommer, der er projektleder for Grænseforeningens Kulturmødeambassadører, siger, at der var en livlig debat ved standene både i København og Aarhus, hvor der var dækket op med kaffekopper på borde med rødternede duge.
”Både i København og Århus var folk meget optaget af at diskutere danskhed, og de var nysgerrige efter at høre om, hvad bindestregs-danskere er for en størrelse”, siger hun.
Debatten om, hvad det vil sige at være dansk har været ført i forbindelse med kulturminister Bertel Haarders (V) Danmarkskanon og tog for alvor fart efter et debatprogram på DR2, hvor Martin Henriksen, Dansk Folkeparti, sagde, at han ikke kunne vide, om Jens Phillip Yazdani, der er elevrådsformand på Langkaer Gymnasium, der opdeler eleverne efter etnicitet, var dansk eller ej. Sidenhen har også en ny bog med Dronning Margrethe ”De dybeste rødder”, givet anledning til debat om danskhed og integration.
Grænseforeningens Kulturmødeambassadører består af ca. 40 unge mellem 18 og 30 år, der alle er bindestregs-danskere: De føler sig danske, men falder ikke ind under den klassiske definition af, hvad det vil sige at være dansk, når det gælder statsborgerskab, hudfarve, religion eller madvaner. Kulturmødeambassadørernes formål er at bidrage til et vellykket kulturmøde gennem dialog med udgangspunkt i de gode erfaringer fra det dansk-tyske grænseland.