Tysk skal styrkes i grundskolen
Tyskundervisningen skal styrkes i grundskolen, og til det formål skal der satses mere på elevudveksling mellem Danmark og Tyskland, samarbejde mellem tysklærere i grundskolen og ungdomsuddannelserne og en bedre udnyttelse af det tyske mindretals kompetencer.
Det er i store træk tankerne bag den pulje på 3,5 millioner kroner, som undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) bebudede i sidste uge. Den bevilgede pulje fra undervisningsministeren skal ses som en udløber af regeringens Tysklandsstrategi, der blev præsenteret i februar i år og har som formål at styrke Danmarks samhandel med Tyskland.
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby ser en stor værdi i det tyske mindretal i forbindelse med en styrkelse af tyskundervisningen i grundskolen.
”Det tyske mindretal lever med to kulturer, og jeg synes, de burde være et vigtigere bindeled mellem vores to lande. Det har viden på uddannelsesområdet, som vi kan udnytte. Hvordan formidler man et moderne Tyskland til den danske befolkning? Det er vigtigt at bruge mindretallet til at bryde sporbarrieren, men også som ambassadører”, siger Ellen Trane Nørby til JydskeVestkysten.
Opfordringen fra undervisningsministeren bliver positivt modtaget af det tyske mindretal.
”Det sender et stærkt signal til det tyske mindretal om, at det ikke bare er snak fra ministeriets side, men handling. Det er en stor anerkendelse”, siger Hinrich Jürgensen der er formand for Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN).
Hinrich Jürgensen oplyser, at mindretallet selv vil ansøge om midler fra puljen. Blandt andet til uddannelse af erhvervsfolk i tysk erhvervssprog og kultur, digitalisering af undervisningsmaterialer, og til uddannelse af elevambassadører, som skal motivere flere unge til at vælge tysk som fremmedsprog.
Puljemidlerne kan søges af folkeskoler, faglige og kulturelle foreninger i Danmark med særlig viden om tysk sprog og kultur, foreninger og institutioner tilknyttet det tyske mindretal i Sønderjylland, og frie grundskoler, frie fagskoler og efterskoler. Der skal være tale om et af følgende tre formål: Udveksling af elever og lærere mellem Danmark og Tyskland i fagene tysk, historie og samfundsfag; styrket samarbejde mellem tysklærere på tværs af grundskoler og ungdomsuddannelser; og bedre udnyttelse af det tyske mindretals sproglige og kulturelle kompetencer.
”Jeg håber, at puljen kan bidrage til at styrke danske unges sproglige og kulturelle kompetencer og medvirke til, at flere får øjnene op for de mange muligheder, det giver at kunne tale tysk”, siger Ellen Trane Nørby.
Ansøgningsfristen for puljen er 30. november 2016, og der forventes svar på ansøgningerne i december. Elektronisk ansøgningsskema findes på undervisningsministeriets hjemmeside.